10000 hodín a si majster

5/5 - (5 votes)

Článok bol aktualizovaný 22.1.2021

Už ste o tom počuli? Ak budete vykonávať nejakú činnosť 10 000 hodín, tak v nej budete majster. Súčasná veda aspoň tak tvrdí. Vytrvalosť je totiž stav mysle a dá sa rozvíjať. Úspech spočíva len v premene sebadisciplíny na organizačný zvyk. Už rátate?

Určite nebude dobré ak dáte / 24 hodín. To sa rovná takmer 417 dní. Ale úprimne, asi sa konkrétnej činnosti nebudete venovať 24 hodín. Preto buďme trošku reálni.

Tieto príklady budú asi presnejšie, aj keď je otázne, či to bude 7 dní v týždni, 5 dní v týždni, dvakrát v týždni. Možností je naozaj veľa.

1 hodina denne – 27 rokov a 4 mesiace

2 hodiny denne  – 13 rokov a 7 mesiacov

3 hodiny denne –  9 rokov a 1 mesiac, za predpokladu, že to bude naozaj každý deň 🙂

K tejto téme mi napadajú tri konkrétne príklady.

1.Šoférovanie

Tí, ktorí šoférujete každý deň a dlhé roky môžete bez problémov povedať, že už dosahujete majstrovskú úroveň. Máte skúsenosti. Určite poznáte aj vy zo svojho okolia priateľov, ktorí sa narodili „s volantom v ruke“ – ide im to akosi samo a ľahko. Prirodzený talent. Napriek tomu aj títo vodiči potrebujú skúsenosti, potrebujú pravidelne jazdiť, aby svoj talent pretavili do majstrovstva. Na druhej strane aj šoféri, ktorí urobili skúšky na 5 pokus a prvé mesiace to bolo na cestách jedno veľké trápenie, môžu o pár rokov byť veľmi dobrí vodiči až na úrovni majstrovstva. Skúsenosti vám nikto nezoberie a pri šoférovaní je nespočetné množstvo situácií, ktoré môžete zažiť. Pošlite vodiča do Prahy, ktorý jazdil rovnakú trasu 10 rokov z malej dedinky do práce v malom meste a zistíte, že až taký majster nie je.  Alebo opačne, pošlite na zasneženú Oravu Bratislavčana, ktorý jazdí 10 rokov len po meste . 🙂 Spomínam si na jeden príspevok v televíznych novinách zo zasneženého horského priechodu Donovaly. Dopravný policajt s úsmevom odporučil reportérovi pozrieť si, ktorí vodiči majú nasadené reťaze. Starší všetci, mladíci – ani jeden.

2.Roger Federer

Známy tenista, ktorý má v čase písania tohto článku 39 rokov a je stále ešte aktívny. Za svoju kariéru vyhral 103 turnajov, vyhral všetky 4 Grand Slame turnaje, niektoré niekoľkokrát, Wimbledon dokonca 8 krát. Na peňažných výhrach získal takmer 130 miliónov amerických dolárov. Federerovi netreba uprieť talent, ale to nestačí. Nespočetné hodiny tréningov, vytrvalosť, team spolupracovníkov, zázemie a skúsenosti z turnajov urobili z neho výnimočného a jedinečného hráča. O tom, že je majster niet pochýb.

Zdá sa až neuveriteľné, keď poráža mladších, v niektorých prípadoch veľmi talentovaných hráčov. Opäť je to o obrovských skúsenostiach, ktoré zažil počas kariéry. Keď sa nad tým zamyslíte, Roger Federer začal profesionálnu kariéru ako 16-ročný v roku 1998. To je  23 rokov. Ak zrátame množstvo tréningov, zápasov a turnajov myslím, že hranicu 10 000 hodín už dávno prekonal. Toto môžeme povedať o všetkých športovcoch, ktorí dosiahli určitú úroveň a podarilo sa im dosiahnuť nejaký úspech. Špeciálne mi ešte napadajú kulturisti . Nič nie je zadarmo.

Roger Federer - majster

Roger Federer – majster

3.Titulný obrázok

Čudovali ste sa, keď ste si prečítali názov článku a videli ste titulnú fotku? Nedal som ju tam náhodou. Ďalší príklad, ktorý teraz popíšem veľmi pekne vyrozprával Peter Krištovivič na svojom seminári Power days.

V jeden deň zomrela stará mama. Po nejakom čase sa zišla rodina v jej malom rodinnom domčeku, aby prešli všetky izby a vytriedil všetky potrebné či nepotrebné veci. Vnučka so svojím manželom dostali na starosti letnú kuchynku, kde stará mama trávila veľa času varením a pečením. Keď kontrolovali malú kuchynskú linku, v šuplíku našli poskladaný zožltnutý, často používaný papier. Vnučka ho otvorila a neverila vlastným očiam. Slávny recept starej mamy na ťahanú štrúdľu. Jej ťahaná štrúdľa bola známa po celej rodine i v dedine. Bola majstrovská. 🙂 Vnučka sa pousmiala a povedala: „V nedeľu máme celá rodina slávnostný obed na počesť starej mamy. Všetkých prekvapím a spravím babkinu štrúdľu.“

Čo myslíte spraví? Možno áno, ale určite nebude taká ako robila stará mama. Prečo? Veď recept je rovnaký. Hodiny, hodiny a hodiny skúseností starej mamy. Jej grify neviete získať upečením jednej štrúdli. Po rokoch a stovkách pokusov možno. Pri tomto príbehu si predstavte tých slávnych šéfkuchárov, starých vinárov, skúsených čokolatiérov, syrárov, sládkov… Mnohé vedomosti získavame od predošlých generácii, ale bez praxe a skúseností sú nám nanič.

Skúsenosť vám nikto nezoberie.

Dnes sa môžete rozhodnúť, že budete majster. V čom? Vyberte si. Pole možností je neobmedzené. Neobmedzené možnosti sú aj v intenzite, ktorú vynaložíte. Už sme o tom hovorili vyššie. Jedenkrát za deň, do týždňa? Je to na vás. Chcete sa naučiť hrať na gitare a dosiahnuť majstrovskú úroveň. Dve hodiny denne, sedem dní v týždni a za 13 rokov – Jupííí. Je jasné, že to môže byť aj skôr a neberte doslovne to, čo hovorí súčasná veda. 10 000 hodín. To neznamená, že za 9 827 hodín budete na prd 🙂 Učenie cudzích jazykov, šoférovanie, varenie, pečenie, modelárstvo, domáce práce, meditovanie, nejaké remeslo, akákoľvek činnosť v rámci vášho zamestnania…. Nezabúdajte na vzdelávanie a výber ľudí, ktorí vám v napredovaní môžu pomôcť. Majstrovská úroveň nemusí byť vždy ocenená medailou, či finančným ohodnotením. Ako v prípade ťahanej štrúdle. Vďačné pohľady rodiny, ktorá si vychutnáva vami vytvorenú dobrotu sa nedajú ničím vyčísliť. 🙂

Nikdy nie je neskoro. Spomínam si na prednášku Dárie Lukáčovej (žiaľ už nie je medzi nami) o pamäti v Čajovni dobrých ľudí v Nitre. Počas prednášky nám ukazovala rôzne príklady a metódy, čoho je naša pamäť schopná. Publikum bolo rôzne a jeden zo starších pánov sa Dárie spýtal na pamäť ľudí s vyšším vekom. Odpovedala, že mávala prednášky aj v domovoch dôchodcov. Klienti boli vždy ohromení, keď zistili čo ešte dokážu ak využijú takú či onakú metódu na trénovanie pamäte. A to si mysleli, že už nemajú žiadnu hodnotu a nič nedokážu. Neraz to skončilo slzami. Vek je len číslo. Lýdia Machová lektorka cudzích jazykov počas online seminára spomínala staršieho pána z Kanady, ktorý sa chystal na konferenciu polyglotov (Polyglot (z gréckeho polys, mnohý a glótta, jazyk) je človek ovládajúci viacero jazykov) na Slovensku.  Z tohto dôvodu sa začal učiť po Slovensky. Mal viac ako 70 rokov a ovládal viac ako 10 jazykov. S učením jazykov začal, keď mal 60 rokov a vtedy ovládal dva jazyky. Fantastické.

Osvojte si tieto slová:

DISCIPLÍNA

VYTRVALOSŤ

USILOVNOSŤ

A čo myslenie? Čo myslíte, platí to aj pri tejto činnosti? Naučiť sa myslieť prevažne pozitívne? Odpoveď nechám na vás, ale odporúčam prečítať si článok o myšlienkových vzorcoch, ktoré veľmi súvisia s touto témou. Verím, že aj priložené citáty vás motivujú a inšpirujú k činu. Majte fanfárový deň a želám vám majstrovskú úroveň v akejkoľvek činnosti, ktorú si zvolíte. Čím budeme mať viac majstrov, tým sa nám bude lepšie žiť . Miroslav Zaťko

Opustiť zónu komfortu - byť majster

V čom budeš majster ty?

V čom budeš majster ty?

forum Komentáre (2 komentáre)

Pán Zaťko opäť ste napísali fantastický článok ktorý ma krásne povzbudil a utvrdil v tom že som na tej správnej ceste. Ďakujem vám za tieto články keby nebolo vás tak by som neobjavil túto silu ktorú máme.

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.