21 pre rok 2021

5/5 - (3 votes)

Článok bol aktualizovaný 29.12.2020

Pri písaní nového blogového článku som sa inšpiroval kartovou hrou OKO. Cieľom tejto hry je dosiahnuť súčet 21, alebo sa k nemu čo najviac priblížiť. Budúci rok máme rok 2021.  Po roku 2020 sa jednoducho potrebujeme nadýchnuť a pozerať dopredu. Prečo by nemohol byť rok 2021 úspešný, víťazný? Mnoho rokov sa riadim mottom: „Postoje sú dôležitejšie ako fakty.“ Pretože jedine naše postoje či reakcie na konkrétne situácie ovplyvňujú výsledok. Nie situácie samotné. Fakt je ten, že na jar tohto roku prišiel do nášho života nezvaný hosť menom Covid-19. Rúška, strata zamestnania, homeoffice, krátenie mzdy, deti nechodili do školy, testovanie, dezinfekcia, prázdne ulice, zatvorené reštaurácie, kaviarne, ochorenie samo osebe, zmena vlády, hoaxy, konšpiračné teórie, strach o našich rodičov a starých rodičov… Na jeden rok teda dosť! S údivom sme sledovali čo sa deje v Taliansku, Španielsku a akosi sme sa tešili, že u nás to také nie je. V lete sme sa nadýchli a verili sme, že je to za nami, ale jeseň a zima nám ukázali, že nie je, a s pribúdajúcim počtom infikovaných a, žiaľ aj úmrtí sme si neraz povzdychli a povedali „zlatá jar“. Tých informácií o tom čo sa aktuálne deje je neúrekom, mnohé sú protichodné, pri niektorých sa až zastavuje rozum. Čísla, štatistiky – valí sa to z každej strany a my sa fakt potrebujeme  nadýchnuť a pozerať dopredu. Myslieť pozitívne, myslieť víťazne. Veriť.

Pripravil som zoznam 21 oblastí, ktoré keď si osvojíte pomôžu vám, aby bol rok 2021 naozaj víťazný. Tak ako pri spomínanej hre. Dosiahnuť 21 alebo sa k tomu počtu čo najviac priblížiť. Prosím poradiu neprikladajte žiaden význam.

1.ĎAKUJTE A ĎAKUJTE ČASTO

Tí, čo poznáte moju prácu viete, že o ďakovaní hovorím často. Dnes môžem zodpovedne povedať, že vďačnosť je veľmi jednoduché a účinné cvičenie, ktoré odporúčam každému. Či už sa venujete alebo nevenujte pozitívnemu mysleniu. Keď osobne pracujem s klientom, s vďačnosťou začíname. Neváhal som podpísať sa pod vlastný citát. „Ďakuj a ďakuj často. Okruh tvojich vďačností sa čoskoro rozšíri.“

Priatelia – otvorte oči, uši a srdce – vnímajte život okolo seba. Je toho toľko, čo je hodné našej vďaky a ocenenia.

2.MYSLITE POZITÍVNE

Čo by to bola za stránka o pozitívnom myslení, keby som samotné pozitívne myslenie neodporúčal hneď na začiatku? 🙂 Jeden môj priateľ hovorí, že nie je síce všeliekom na všetko, ale fantasticky sa s ním žije. Nesťažujte sa, nešomrite, nefňukajte, nevyplakávajte… Zákon príťažlivosti vám do života pritiahne všetko to čo sa zhoduje s tým na čo myslíte, ako sa cítite i to ako hovoríte. Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí myslia prevažne pozitívne sa dožívajú vyššieho veku ako ľudia, ktorí myslia prevažne negatívne.

3.STARAJTE SA O SVOJE TELO

Pod bod 3 by som vtesnal viacero oblastí. Pravidelne sa hýbte, zdravo sa stravujte, doprajte si dostatočný spánok, myslite na oddych a relax. Priložený citát hovorí za všetko.

4.USMIEVAJTE SA

Vedeli ste, že pri mračení potrebujete zapojiť do práce až 43 tvárových svalov? Na úsmev vám stačí len 17. Je vedecky dokázané, že úsmev je z diaľky najlepšie identifikovateľný výraz. Vieme ho rozoznať zo vzdialenosti 45 metrov. Úsmev je pozitívny a zvyšuje hodnotu vašej tváre.

5.VZDELÁVAJTE SA

6.SLEDUJTE MENEJ TV

Najväčšia hodnota na trhu práce je vaša hlava. Veľa čítajte. Vzdelávajte sa. Nedávno som čítal jednu štúdiu, ktorá poukazuje na zarážajúce veľké percento tých, ktorí po ukončení vzdelania a nástupe do práce nepokračujú vo vzdelávaní. Obzvlášť vo svojom odbore. Dajte si za cieľ sledovať menej televízie a byť menej na sociálnych sieťach. Namiesto toho si niečo prečítajte, učte sa jazyky, napredujte. Vráti sa vám to.

 

7.VYBERAJTE SI S KÝM SA STRETÁVATE

Počuli ste o štúdii, že ste priemerom 5 ľudí, s ktorými sa najčastejšie stretávate? Obklopujte sa pozitívnymi ľuďmi, ktorí majú ciele, sny, túžby, nasadenie, žijú s vášňou. Asi sa nemôžete stretávať s tými najúspešnejšími ľuďmi na tejto planéte, ale som presvedčený, že aj vo vašom okolí sa nájdu ľudia, ktorí majú kvality ktoré chcete dosiahnuť a je jedno v akej oblasti. Čítajte knihy, ktoré napísali úspešní ľudia – je to ako stretnutie. Učte sa od nich. Zavádzajte teóriu do praxe.

8.RODINA

Myslím si, že po roku 2020, význam rodina nabral ešte väčší rozmer. Na Facebooku som po jari sledoval  nespočetné množstvo príspevkov, ako vnúčatá navštevovali svojich starých rodičov po dlhých týždňoch i mesiacoch. Ja som pred Vianocami prišiel o otca. Krátko pred tým sme museli zrušiť víkendovú návštevu rodičov v Trenčíne pre Covid-19, aby sme ich neohrozili. Na pohrebe z dôvodu bezpečnosti bola len úzka rodina. Bolo to smutné. Vážme si čo máme, navštevujme sa, pomáhajme si.

9.VYSERTE SA NA MINULOSŤ

Ospravedlňujem sa za tvrdšie vyjadrenie, ale je to tak. „Pre posun dopredu dnes potrebujete povedať zbohom poraneniam, tragédiám a závažiam včerajška. Nemôžete postaviť pomník starým problémom a očakávať, že vás neúspechy posunú dopredu.“ John Maxwell. Hovorí sa, že väčšina konverzácií medzi mužmi po štyridsiatke sa točí okolo minulosti. Niekedy o „starých dobrých časoch“, inokedy o nepodarenom obchode, o „keby som len mal“,  príbehoch o premárnených šanciach. Či už myslíte na minulosť, prítomnosť alebo budúcnosť zákon príťažlivosti vám pritiahne do života presne to na čo myslíte, ako sa cítite, ako hovoríte i ako konáte. Ste doslova produktom vlastných myšlienok. Váš vonkajší svet je verným zrkadlom vášho vnútorného sveta.

10.NECHAJTE VÝHOVORKY V ŠUPLÍKU

Brian Tracy o výhovorkách napísal jednu knihu. Peter Krištofovič povedal jeden z najvýstižnejších citátov dnešnej doby: „Buď chceš alebo nechceš. Všetko ostatné sú len kecy!“ Koľkých úžasných vecí sme sa vzdali len kvôli výhovorkám? Zmeňte to!

11.DAJTE SI POZOR NA TO, ČO HOVORÍTE

Slovom vieme ublížiť viac ako mečom. Aj sebe. Dajte si tú námahu a počúvajte niekedy samého seba, ako rozprávate o sebe, o svojich najbližších, o svojich kolegoch, nadriadených, o práci, o zdraví, o živote… Vážte si, že sme jediný tvor, ktorý hovorí. Nech nie sme ako smradľavá žumpa. Asi netreba pripomínať, kde sú korene slov. (pozrite si bod. 2)

12.TU A TERAZ

Nech sa už teraz nachádzate na akomkoľvek mieste, na chvíľu sa prosím zastavte a položte si nasledujúcu otázku: „Čo práve teraz s určitosťou existuje?“ Včerajší deň je definitívne preč. Dokonca aj to, čo sa stalo pred 5 minútami je preč. Bodka. Už to nezmeníte. Čo bude o 5 minút, zajtra, o rok? Je to budúcnosť. Kto ju pozná? Má význam sa strachovať, obávať sa? Ste len vy, tu a teraz. Žite prítomnosťou.

13.ŠTYRIKRÁT …OSŤ

14.POMÁHAJTE SLABŠÍM

Ohľaduplnosť, slušnosť, ľudskosť, dobrosrdečnosť. Zlaté pravidlo. „Čo nechceš, aby druhí robili Tebe, nerob ani Ty im.“ „Čo chceš, aby druhí robili Tebe rob aj Ty im.“ Čo na to poviete? Toto pravidlo vyjadruje ľudskú skúsenosť a je základom dobrých vzťahov v akejkoľvek forme. V rodine, práci, medzi priateľmi, ale aj k ľuďom, ktorých vlastne vôbec nepoznáme a stretávame ich povedzme na ulici. Dr. Joseph Murphy v jednom zo svojich diel povedal, že toto zlaté pravidlo sa prakticky nachádza vo všetkých náboženstvách, filozofických dielach a náukách.

15.VYUŽÍVAJTE SVOJE TALENTY, ROBTE TO ČO VÁS BAVÍ A V ČOM STE SUPER.

Sme jedinečné osobnosti. Sme ako snehové vločky. Vraj nenájdete dve rovnaké. Každý máme talent na niečo iné a každý túžime po niečom inom. A to je super. Dopĺňame sa. Ak nepoznáte svoje talenty, svoje silné stránky, dajte si za cieľ spoznať ich. Ak ich poznáte, využívajte ich v plnej miere. Zdokonaľujte sa. Buďte majstrami.

16.ODPUSTITE

Táto oblasť sa dotýka minulosti, ktorú som už spomenul. Možno budete brať odpustenie ako malichernú tému, ale opak je pravdou. Nenávisť, hnev a zloba sú  deštruktívne myšlienky. Myslím, že nebudem ďaleko od pravdy, keď poviem, že každému z nás sa stala nejaká krivda. Menšia či väčšia. Možno nás niekto urazil, možno ublížil slovne, a čo horšie i fyzicky. Tých podôb môže byť nespočetné množstvo. Aj malý „škrabanec“ na duši môže byť zárodkom veľkého problému. ODPUSTENIE = ŠŤASTIE. ODPUSTENIE = LÁSKA. ODPUSTENIE = POKOJ, POHODA, ÚSMEV. ODPUSTENIE = ZDRAVIE

17.DUCHOVNÁ POTRAVA

Verím, že k životu popri bežnej potrave potrebujeme aj duchovnú potravu. Tu je pochopiteľne priestor široký a záleží od toho v čo veríte. Môže to byť štúdia biblie, návšteva bohoslužby, meditácia, objímanie stromov, návšteva seminára, byť sám so sebou, prechádzka prírodou – doplňte si sami. Nech to bude už čokoľvek, robte to prosím pravidelne.

18.PREPROGRAMUJTE ASPOŇ 2 MYŠLIENKOVÉ VZROCE

Keď ráno vstanete, medzi prvé činnosti patrí umývanie zubov. Nad touto činnosťou vôbec nepremýšľate. Ide to akosi automaticky. Ako autopilot. Tento návyk nám vštepovali od detstva, pridali sa k tomu návštevy zubára a jeho rady. Je to myšlienkový vzorec, kód, program,  ktorý sa v pravidelných časových intervaloch spustí. Niekomu sa spustí len ráno, niekomu po každom jedle a niekomu vôbec. 🙂 Mám pre vás dobrú správu. „Je možné nahrať nové myšlienkové vzorce a staré prestať používať.“  Lenivosť. Všetci sú na vine! Neúspech. Porovnávanie sa s druhými. Prejedanie sa. Málo pohybu. Fajčenie. Večné sťažovanie sa….. Dajte si za cieľ v roku 2021 zmeniť aspoň dva.

19.ŽIVOTNÉ PROSTREDIE

Nie je to módne. Nie je to trendy hovoriť o životnom prostredí. Proste je to nevyhnutné. Všetci musíme priložiť ruku k dielu. Aj malými zmenami.

20.TY SI DÔLEŽITÝ/Á

Hlavný vzťah je so samým sebou. Ako dobre komunikujete so sebou? Ako ste k sebe úprimný/á? Ako veľmi si dôverujete? Ako veľmi sa rešpektujete? Ako veľmi sa máte radi? Od toho musíme začať, že sa máme radi.

21.POŠLI TO ĎALEJ

Podobenstvo o záhrade je asi najlepšie prirovnanie a následné pochopenie vašej mysle a vašich myšlienok. Vaša myseľ je záhrada a vy záhradník. Pozitívne myšlienky sú semená všetkých krásnych rastlín, kvetín a stromov, ktoré predstavujú vo vašom živote: zdravie, radosť, lásku, prosperitu, bohatstvo, úspech, pohodu, pokoj, šťastie, harmóniu, úsmev, … Negatívne myšlienky predstavujú burinu a všetko zlé, čo môže vašej záhrade uškodiť. Dobrý záhradník urobí všetko čo je v jeho silách, aby svoju záhradu uchránil. Stará sa o ňu s láskou. Ak dovolí, aby mu do záhrady popadala a zakorenila sa v nej burina – môže to spôsobiť, že za nejaký čas sa záhrada zmení na nepoznanie. Ukážte sebe a následne svojmu okoliu krásu vašich záhrad. Všetci to potrebujeme.

NA ZÁVER

V spomínanej kartovej hre je možné vyhrať aj so súčtom bodov 22. Je to v prípade, že máte dve esá. Volá sa to kráľovské oko. Preto si sami doplňte bod č. 22. Určite som nespomenul všetko a ako som vyššie uviedol, všetci sme jedineční. Možno byť čo najviac v pohode 🙂

Majte sa fanfárovo a v novom roku vám prajem veľa zdravia, bohatstva a lásky. Pokoj v duši a úsmev na každý deň. 🙂 Miroslav Zaťko

Pre lepšie pochopenie konkrétnych bodov vám odporúčam prečítať si nasledovné články:

Pozitívne myslenie

Zákon príťažlivosti

Prítomný okamih

Minulosť

Myšlienkové vzorce

Sme priemerom 5 ľudí

Odpustenie

forum Komentáre (3 komentáre)

p. Zaťko, som nesmierne rada, že som sa registrovala a dostávam od vás stále nové afirmácie, nové pozitívne myšlienky, čítam vaše blogy atď. mením svoje myslenie, ak sa zatúla negatívna myšlienka hneď sa ju snažím zameniť za pozitívnu, chcem povedať, že svet je nádherný, ľudia okolo mňa sú nádherní a to aj kvôli vám, ďakujem
Ak moji priatelia majú problém,zle sa cítia prídu sa “ nabit“ ku mne, hovorím im o vás o pozitívnom myslení ale potom sa smejem, – že myslenie bolí, nie každý si vie poradiť prestať myslieť na problém a myslieť ináč pozitívne, preto sa smejem, že myslenie bolí, prajem vám v Novom roku všetko dobré, všetko len to najlepšie, mám radosť že ste aj keď sme sa nikdy nestretli
Marcinová

Srdečne ďakujem. Majte sa fanfárovo, nech vám vychádza všetko do čoho sa pustíte. MZ

Prečítala som si celé, veľa z toho poznám, veľa sa učím žiť, snažím sa myslieť pozitívne, oddychovať, odpúšťať a čím menej myslieť na minulosť. Niekedy to príde samé, zázeniem to.
Každý deň niečo malé urobím, koľko vladzem, viem, mohla by som aj viac, ale rada si čítam, počúvam hudbu, varím si, starám sa o seba a o psa, v lete v záhrade trham burinu- mám 74 rokov, nikde už neponahlam.
Zbieram bylinky, pomáhame si so susedmi troškou , neumaram sa tým , čo príde. Čo má prísť, to príde. Rodina je zabezpečená chválabohu, za čo ďakujem, tak som spokojná.

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články

40 myšlienok, ktoré sa oplatí zaviesť do praxe

To čo si teraz, to nie si Ty. Je to len výsledok Tvojho myslenia z minulosti. Ak chceš zmeniť budúcnosť, začni meniť svoje myslenie ešte dnes. Zavedenie týchto myšlienok do praxe ti môže pomôcť.

Knihy, mojich TOP 10

Priatelia pozitívneho myslenia. Prinášam Vám zoznam mojich 10 najobľúbenejších kníh. Úmyselne ich neznámkujem, prosím neberte do úvahu ani ich poradie. Každá z nich je pre mňa niečím výnimočná. Aktualizované 04/2019

Metóda 5 prstov eBook Banner 13

Metóda 5 prstov eBook

„Metóda piatich prstov je jednoduchá a veľmi účinná. Výsledkom môjho niekoľko týždňového praktizovania bolo, že som na chodníku našiel 5€, mojím nadriadeným v práci prišiel od neznámeho človeka ďakovný list za moju prácu a všetci naokolo sa ma začali pýtať čo mi je, keď sa stále usmievam. Tých údajných „náhod“ bolo viac. Okrem iného sa mi zlepšila nálada, mal som dostatok energie v priebehu celého dňa a to viedlo aj k zdravšiemu telu. Už viem, že tých pár minút päťkrát denne za zmeny v mojom živote určite stálo.“ Slavomír