Čo vám robí radosť? Urobte si zoznam.

5/5 - (4 votes)

Článok bol aktualizovaný 16.4.2019

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo Vám robí radosť? A vôbec, robí Vám niečo radosť?
V tomto krátkom blogovom článku sa chcem zamerať na ten výnimočný a niekedy veľmi
krátko trvajúci okamžik, ktorý keď si začnete uvedomovať, ste len krok od stavu slobodného tvorcu.

Takže, čo Vám robí radosť?

Ak by som mal začať písať zoznam niektorých šťastných z vás, ktorí zažívate radostné a šťastné okamihy, bol by pestrofarebný a riadne široký. Je to prirodzené, pretože sme výnimočné a jedinečné osobnosti. Nie všetci túžime po rovnakých veciach a aj naše životné priority sú rozdielne. Je pravdepodobné, že ak by sme požiadali desiatich ľudí, aby napísali zoznam desiatich vecí, situácií, či činností, ktoré im prinášajú radosť, uviedli by 70 – 80 rozličných vecí. Menšia časť by bola zhodná.

Akýkoľvek zverejnený zoznam nie je správny či nesprávny. Nemáme právo ich súdiť či hodnotiť. Možno by nejaká mladá slečna vo svojom zozname napísala chodenie do obchodov s módnym oblečením a prehrabávanie sa medzi štýlovými kúskami. Pre niekoho, absolútna hlúposť. Nie, nie je to hlúposť. Je to tak ako to je, a pre danú dievčinu je to v určitom okamihu dôležité a čo je podstatné, táto činnosť jej robí radosť, cíti sa pri nej fantasticky a dokonca zažíva pocit šťastia.

Čo vám robí radosť? Prechádza parkom?

Čo vám robí radosť? Prechádza parkom?

Čo by ste napísali vy?

Prechádzka parkom. Moment, keď dávam darček milovanej osobe. Príprava chutného koláča mojej rodine. Gól môjho milovaného tímu. Zotrvanie v modlitbe. Meditácia. Relax. Čítanie knihy. Pohoda pred televíziou pri obľúbenom seriály. Dovolenka s manželkou. Splnenie úlohy v práci. Pochvala od nadriadeného. Uznanie od podriadeného. Správa, že som sa uzdravil a liečba bola úspešná. Len tak šoférovať auto nočným mestom. Keď dostávam darček. Prekvapenie. Vydanie novej knihy od obľúbeného autora. Splnenie sna….

Áno, aj toto vám môže prinášať radosť.

Jedna strana mince je uvedomovať si svoju radosť, druhá strana mince je tento moment využiť vo svoj prospech. Moja prvá rada je, aby ste sa nejaký čas pozorovali a vedeli si tieto momenty pomenovať a zaznamenať. Možno prvé dva, či tri body Vášho zoznamu budú napísané veľmi rýchlo, potom to už pôjde pomalšie a začnete sa zameriavať aj na drobné radosti. Napríklad poobedná káva s kolegom pri automate.

Neponáhľajte sa a napíšte si seriózny zoznam. Nepíšte hala-bala. Len to, čo Vám prináša radosť. Napr. hra s deťmi, hra s domácim maznáčikom, milovanie, tvorenie, vyšívanie, šitie, práca v záhrade, výučba detí v škôlke, pomoc staršej pani na prechode….

Neobmedzujte sa. Je na Vás, aký bude Váš zoznam široký. Čím väčší, tým lepšie. Moja druhá rada je, aby ste si zoznam ešte raz prečítali. Na samostatný papier alebo do zošita vďačností (ak ho máte), špeciálne poďakujte za každý bod tohto zoznamu. Je to veľmi dôležité a odporúčam Vám, aby ste vaše vďačnosti písali pomaly a prežívali ich, ako keď ich prežívate v danom momente. Emócie sú v tomto procese veľmi kľúčové.

Prítomný okamžik.

Je len tu a teraz. Moja ďalšia rada sa dotýka prítomného okamžiku. Keď budete najbližšie prežívať radosť pri akejkoľvek činnosti, či už bude alebo nebude vo vašom zozname – uvedomujte si ju cielene. Uvedomujte si prítomný okamžik. Ten jedinečný moment. Chvíľkový okamih, ktorý môže v niektorých prípadoch trvať pár sekúnd či minút. Vedzte, že uvedomovaním a prežívaním tohoto momentu ste plne prepojení so zdrojom nech ho už nazývate akokoľvek. Boh, Ježiš, Vesmír, Zdroj, Univerzum, Život….

Plávajte s prúdom. Na stupnici emočného navigačného systému ste veľmi vysoko. Zdroj tieto situácie miluje, pretože prežívate pravú podstatu Vášho bytia. Láska, radosť, šťastie….

Dávate si otázku, na čo je to všetko dobré? Zákon príťažlivosti hovorí, že na čo myslíte, ako hovoríte a ako sa cítite, to si do života priťahujete. Ste doslova produktom vlastných myšlienok. Preto moja ďalšia rade je, aby ste vyhľadávali a robili často to, čo sa nachádza vo vašom zozname. Ako som už spomenul vyššie, pri týchto činnostiach sa nachádzate vysoko na emočnej škále. Začnete si priťahovať viac a viac podobného a okruh takýchto situácií sa rozšíri. Je veľmi pravdepodobné, že za nejaký čas si Váš zoznam doplníte.

Áno, máte pravdu 🙂 Začnite nepríjemné situácie, v ktorých sa necítite dobre, zamieňať tými pozitívnymi. To je pozitívne myslenie v praxi. Ste to vy, kto rozhoduje. Postoje sú dôležitejšie ako fakty. Fakt je ten, že sa vo vašej súčasnej práci necítite dobre, ale aký je Váš postoj? Budete ďalej nešťastní alebo prácu zmeníte? Je to len na Vás.

Na záver posledná rada slobodného tvorcu. Máte nejaký sen či túžbu? Máte ho zapísaný v zošite snov? Keď budete najbližšie vizualizovať, spomeňte si na tieto pocity radosti, ktoré prežívate pri jednotlivých činnostiach z Vášho zoznamu. Navoďte si tento pocit. Môžete si urobiť aj malý pokus. Skúste vizualizovať krátko po konkrétnej činnosti alebo počas nej – ak je to možné. Napríklad, ak Vám prináša radosť bláznenie sa s Vaším psíkom, zatvorte na moment oči a predstavujte si svoj sen. Prežívajte tú istú radosť. Napríklad ako výskate vo Vašom novom byte. To je tvorenie slobodného tvorcu. Cielene tvoríte. Myšlienka je ako raketa. Kus železa, ale dajte do nej palivo (emócie) a poletí až na mesiac. 🙂

Tak predsa ešte jedna rada 🙂 Odborníci sa zhodujú, že prvá akcia od prijatia informácie by mala nastať do 72 hodín. Je na Vás, či prijmete moje rady. Ale vedzte, že najčastejšie otázky, ktoré dostávam sa týkajú práve tohto: „Prečítal som takú, či onakú knihu. Tajomstvo som videl 5 krát. Bol som na takom a takom seminári, a stále sa mi nedarí. Kde robím chybu?“ Vždy odpoviem rovnako: „Čo ste zaviedli do praxe z toho, čo ste sa dozvedeli?“

KONAJTE.

Prajem Vám veľa radosti. Pri písaní tohto článku som ju určite prežíval. 🙂

Ak máte chuť, napíšte mi do komentára Váš krátky zoznam radostí.

Miroslav Zaťko

Photo: www.pexels.com

PS: Neprežívate vo svojom živote radosť? Je načase svoj život zmeniť. Verte, že môžete.

 

 

 

forum Komentáre (5 komentárov)

Vážený p.Zaťko,ďakujem za Vase skvele články.Každý týždeň v sobotu sa tesim na Vaše nové,inšpirativne članky.mojou jednou z vecí čo mi robi radosť je čitanie Vašich prispevkov 🙂 dakujem.dalej co mi robi radost je travit cas s mojimi najbližšimi hlavne s mojimi úžasnymi detmi,urobit radost niekomu,prechadzky v prirode,spev vtakov,prebudzajuca sa priroda…a mnoho inych veci…ja som typ človeka,co vie nájsť radosť vo vsetkych situáciách,čo mi tento nádherný život prináša 🙂

Mam radost, ked mozem prezit den so svojimi najblizsimi, ked si precitam skvelu motivacnu literaturu, ked svieti slnko, ked si dam capuccino alebo svoje ranajsie smoothie. Ked si zajdem na masaz alebo idem na wellness pobyt, najradsej ale s mojimi milovanymi. Krasny vecer 🙂

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články
Zošit vďačností

Ďakujem. Zošit vďačnosti.

Ďakujte, ďakujte, ďakujte. Máme dosť vecí vo svojom živote, za ktoré by sme mali byť vďační. Ďakujte zo srdca.
Tým, že začnete zo srdca ďakovať za veci, ktoré máte, naštartujete pozitívne myšlienky, ktoré k Vám pritiahnu viac pozitívneho. Okruh Vašich vďačností sa rozšíri.

Usmiate dievča

Pocity a emócie

Myšlienka je ako raketa a Emócia je palivo. Raketa bez paliva je len veľká opacha železa, ale dajte jej palivo a dovezie Vás na mesiac. Naučte sa pracovať s emočným navigačným systémom. Pýtajte sa: „kde sa nachádzam na stupnici ENS?“ Pociťujem radosť, vášeň, lásku, alebo nudu, hnev…? Tajomstvo úspechu je cítiť sa fajn!

Zákon príťažlivosti

„Presne tak, ako spoľahlivo pôsobí zákon zemskej príťažlivosti (gravitácie) na všetku fyzickú hmotu na našej planéte, pôsobí spoľahlivo aj zákon príťažlivosti na všetky vibrácie.“
Esher Hicks