Úsmev je krivka, ktorá všetko urovná

5/5 - (8 votes)

Článok bol aktualizovaný 19.3.2018

Bezpochyby môj najobľúbenejší citát o úsmeve. V tomto blogovom článku by som sa chcel na úsmev pozrieť trošku bližšie, pretože pôsobí priam zázračne.

Vedeli ste, že pri mračení potrebujete zapojiť do práce až

43 tvárových svalov? Na úsmev vám stačí len 17.

Mirzakarim Norbekov sa vydal spolu s ďalšími dvoma kolegami do kláštora natočiť televíznu reportáž. Keďže sa kláštor nachádzal vysoko v horách, nákladné auto ich doviezlo len do polovice cesty, kde ich čakal mních s oslami. Naložili početnú techniku a vybrali sa úzkou cestičkou ku kláštoru. Cesta bola namáhavá a dlhá. Všetci traja cestou do kláštora šomrali a nadávali. V určitom momente to chceli vzdať. Vydržali. Dorazili do kláštora, kde ich už čakal hlavný predstavený mních. S úsmevom ich privítal a ukázal im skromne zariadenú izbu. Keď si išli unavení ľahnúť, mních im vysvetlil pár pravidiel, ktoré museli počas návštevy kláštora dodržiavať. „Najdôležitejšie pravidlo: musíte sa usmievať. V prípade, že sa nebudete usmievať, budete musieť ísť do neďalekej studne po vodu, nakoľko kláštor vodu nemá. Berte to ako formu trestu. V opačnom prípade budete musieť kláštor opustiť.“ Vysvetľoval mních.

Citát 302 o úsmeve

Unavení zaspali. Ráno sa prebrali celí dolámaní a začali nadávať. Utrápení, nahnevaní, hladní a smädní prišli do veľkej miestnosti plnej usmiatych mníchov na raňajky. Posadili sa a pozerali do misiek usmiatych mníchov. Prišiel k nim hlavný mních a požiadal ich, aby si zobrali vedrá a išli po vodu, pretože sa neusmievajú. Námietky, že len teraz vstali a sú hladní, nepomohli. Nahnevaní si zobrali vedrá a išli po vodu. Cesta dolu kopcom s prázdnymi vedrami bola v pohode, horšie to bolo cestou späť. Keď sa vrátili k hlavnej bráne, čakal ich tam už hlavný mních, ktorý ich požiadal, aby išli ešte raz po vodu, pretože stále sa neusmievajú. Nechceli tomu veriť. Námietky boli zbytočné. Keď sa vracali k studni, za skalou ich čakal malý usmiaty mních, ktorý im poradil: „Usmievajte sa aj nasilu! Sledujú Vás z okna ďalekohľadom. Ak sa nebudete usmievať – budete chodiť po vodu aj do večera.“

Citát 412 o úsmeve

Vyšli spoza skaly a na tvári vystrúhali úsmev od ucha k uchu – nasilu. Vrátili sa do kláštora a mohli sa konečne naraňajkovať. V kláštore strávili nakoniec celý mesiac a po vodu išli ešte veľa, veľakrát. Všetci traja schudli 🙂 a výrazne sa im zlepšil zdravotný stav. Keď odchádzali z kláštora, hlavný mních ich zaviedol k zvláštnym dverám. Keď ich chcel otvoriť povedal im, že v tej miestnosti sa nachádza veľké tajomstvo života. Oči sa im rozžiarili. Čakali miestnosť plnú starých zvitkov alebo niečo podobné. Mních otvoril dvere a pred nimi bola studňa. Mních sa usmial ešte viac a povedal: „My tu máme vody dostatok, ale ten smiech je taká úžasná terapia. Zatiaľ pomohla všetkým čo tu boli.“

Pri návrate do dediny stretli troch mužov, ktorí smerovali  do kláštora. Šomrali, nadávali… Uvedomili si, že vidia samých seba spred mesiaca. Všetkým trom sa úplne zmenil život. Aj vďaka smiechu.

Je vedecky dokázané, že úsmev je z diaľky najlepšie

identifikovateľný výraz. Vieme ho rozoznať zo vzdialenosti 45 metrov.

Pierre Franckh

V roku 2013 som bol spoluorganizátorom seminára za účasti Pierra Franckha. Pierre Franckh hovoril o zaujímavom pokuse s úsmevom. Vedci pracovali so skupinou ľudí, ktorá mala plniť určité úlohy. Skupinu rozdelili na dve časti. Jednej skupine rozdali zvláštne zariadenie, ktoré si nasadli na hlavu. Do kútikov úst si vložili malé drôtiky, ktoré natiahnutím spôsobili, že ľudia sa nasilu usmievali. Vyzerali veľmi humorne. Možno si niektorí pamätáte na program Manéž Bolka Bolívky. Použil to aj on. 🙂 Skupina, ktorá sa usmievala, dokonca aj nasilu, splnila úlohy lepšie ako druhá skupina. Úsmev má zázračné účinky a ešte nám to aj lepšie „páli“, dodal Pierre.

V jednom z mojich článkov som sa venoval myšlienkovým vzorcom. Počítač má v sebe nahratý program – software. Urobí len to, čo mu daný program prikáže. Ak program zmažete – počítač príkaz neurobí. Podobne to je aj s našim myslením. To, že ste sa naučili písať a čítať znamená, že ste si nahrali program, ktorý sa spustí v správny čas. Napríklad, keď si chcete prečítať obľúbený časopis, alebo zapisujete poznámky z porady. Podobne to funguje aj s úsmevom. Jeden môj priateľ mi spomínal, že urobil osobný pokus s úsmevom. Dal si záväzok, že sa bude celý deň usmievať. Požiadal ľudí zo svojho okolia, aby ho vždy upozornili, keď sa nebude usmievať. Na konci dňa ho boleli svaly na tvári. Všetko sa dá zmeniť, aj výraz našej tváre – ak chceme. Úsmev sa môže stať bežnou súčasťou Vášho života.

Citát 259 o úsmeve

Úsmev je pozitívny a zvyšuje hodnotu vašej tváre. Doprajte si čas sledovaním vášho okolia. Stačí, keď si začnete všímať ľudí okolo seba. Počas nákupu, prechádzky mestom, v práci. Urobte si vlastné vyhodnotenie. Ľudia, ktorí sa často smejú, sú úspešnejší, šťastnejší, pozitívnejší a v ich blízkosti sa budete dobre cítiť.

Je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí sú pozitívne naladení sa dožijú vyššieho veku a skôr sa uzdravia ako ľudia, ktorí sú naladení prevažne negatívne. Väčšina ľudí sa k chorobe doslova premyslí. Existuje sedem najviac deštruktívnych emócii, ktoré spôsobujú prakticky väčšinu ochorení. Hnev, závisť, krivda, nenávisť, ľútosť, strach, strach za iných. Najlepšími liekmi sú láska, súcit, odpustenie (hlavne sebe), úsmev, smiech (taký až vám slzy budú tiecť), radosť, dobrý skutok (bez nároku na odmenu). To všetko musí vyžarovať z každej bunky vášho tela.

Na internete či v rôznych časopisoch nájdete nespočetné množstvo článkov o partnerskom živote. Obe pohlavia sa zhodujú na tom, že humor je vo vzťahu veľmi dôležitý. Určite je príjemnejšie žiť po boku s človekom, ktorý sa pravidelne usmieva.

V roku 2016 som Facebooku a mojej stránke postupne zverejňoval pozitívne úlohy. 20 dní – 20 úloh. 3 dni som venoval úsmevu. Mnohí sa zhodli, že tieto úlohy plnili najľahšie a tešili sa z nich.

Pozitívna úloha – 1.deň

Pozitívna úloha – 6.deň

Pozitívna úloha – 16. deň

„Viete čo oddeľuje úspešných od neúspešných? KONANIE!“

Vaša osobná skúsenosť vás formuje. Nie je dôležité čo som popísal v tomto blogovom článku, dôležité je ako sa k tomu postavíte vy. Usmievajte sa a usmievajte sa často. Výsledný efekt vám môže zásadne zmeniť život. Úsmev je zdarma, má pozitívny účinok na celý váš organizmus i na vaše okolie. Na čo myslíte, čo hovoríte, ako sa cítite a v konečnom dôsledku i to čo robíte, si do života priťahujete. Ste doslova produktom vašich myšlienok. Je to len na vás. Držím vám palce.

Citát 587 o úsmeve

Citát 569 o úsmeve

Foto : www.pexels.com

 

forum Komentáre (3 komentáre)

Dakujem za nadherny clanok, knihu p. Norbekova som citala uz tri krat, ale vzdy pripomenutie takychto krasnych myslienok pohladi dusu. 🙏🙏🙏

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.