taška na ceste

Bohatstvo

4.2/5 - (11 votes)

Článok bol aktualizovaný 08.5.2021

Kto je bohatý?
Skúste sa teraz zamyslieť nad ľuďmi zo svojho okolia. Prosím nehodnoťte ich. Buďte len v úlohe pozorovateľa.
Možno ste si spomenuli na nejakého herca, o ktorom je známe, že je bohatý, ale je o ňom známe aj to, že mu nevychádzajú vzťahy a už trikrát sa rozviedol. Je naozaj bohatý?

Čo je to vlastne bohatstvo? Čo znamená, keď o niekom povieme, že je bohatý? Máte naozaj dostatok vedomostí o tom, čo toto slovo znamená? Je to pravé meradlo množstva finančných prostriedkov jednotlivca, nejakej skupiny, firmy či krajiny?

Dovolil som si pomôcť knižkou od Valerija Sineľnikova – „Cesta k bohatstvu“, kde autor veľmi jednoduchým spôsobom popisuje, čo vlastne bohatstvo je a kto môže o sebe naozaj povedať, že je bohatý.

Rozdelenie bohatstva

Rozdelenie bohatstva

Na tomto obrázku krásne vidieť množstvo dôležitých oblastí v našom živote. Autor úmyselne nezoradil oblasti pod seba, neočísloval ich – sú v kruhu, pretože všetky sú dôležité.

Skúste sa teraz zamyslieť nad ľuďmi zo svojho okolia. Prosím nehodnoťte ich. Buďte len v úlohe pozorovateľa. Možno ste si spomenuli na nejakého herca, o ktorom je známe, že je bohatý, ale je o ňom známe aj to, že mu nevychádzajú vzťahy a už trikrát sa rozviedol. Je naozaj bohatý? Možno ste si spomenuli na niekoho blízkeho, kto je bohatý duchovne. Vzdeláva sa, je sčítaný a v jeho blízkosti sa cítite dobre, pretože chrlí jednu múdrosť za druhou, dokonca má dve vysoké školy, ale zdravotne akosi nie je v poriadku. Stále chodí na nejaké vyšetrenia a v nemocnici je viac ako doma. Je naozaj bohatý? A takto by sme mohli pokračovať.

Mne osobne tento obrázok pomohol a v viac-menej pomáha trojnásobne

1.Pozerám sa na život inými očami. „hodnoty“, ktoré boli kedysi pre mňa dôležité sú v súčasnosti až smiešne a pravé hodnoty sú mi teraz vzácne.

2.Je to jednoduchá pomôcka keď ďakujem za to čo mám. V mysli si prejdem všetky oblasti z obrázka a každej pričlením 1-2 veci za ktoré som vďačný.

3.Veľmi dobrá pomôcka pri práci. Ku každej oblasti si priraďte oblasť z práce a zistíte, že keď budete zdokonaľovať každú oblasť – budete v práci vynikať.

a)duchovný rozmer = prečo tú prácu robím? Aké je moje poslanie? Aká je moja cesta?

b)fyzické a duševné zdravie = fyzické a duševné zdravie – ako budete platný v práci keď nebudete v pohode?

c)dobré vzťahy – priatelia = vzťahy na pracovisku.

d)dostatok peňazí = pekný príjem vždy poteší, nie? Pracujte na zvýšení svojho príjmu.

e)rodina = vzťah s nadriadeným.

f)práca = byť najlepší v tom čo robíte, vzdelávajte sa, uč sa od najlepších.

g)životný priestor = zveľaďujte priestor kde robíš.

Ľudia vo Vašom živote sú veľmi dôležití. Aj to patrí k bohatstvu.

Ľudia vo Vašom živote sú veľmi dôležití. Aj to patrí k bohatstvu.

V prostriedku kruhu ste si určite všimli Duchovný rozmer. Pre každého to môže znamenať niečo iné, ale pre mňa je to láska. Nakreslite si šípky zo stredu kruhu k všetkým oblastiam. Ak budete všetko robiť s láskou, v každej oblasti – prežijete plnohodnotný život.

S pomocou tohto obrázku si môžete založiť aj zošit snov. Do svojho života si môžete pritiahnuť všetko po čom túžite. Je dobré keď sa zameriate na všetky oblasti Tvojho života. Od zdravia až po to, čo chcete tomuto svetu dať.

Aj peniaze patria k bohatstvu. Môžete si za ne plniť Vaše sny. Peniaze sú len nástroj!

Aj peniaze patria k bohatstvu. Môžete si za ne plniť Vaše sny. Peniaze sú ale len nástroj!

Ako sa meria bohatstvo vo finančnej oblasti?

Na papier si napíšte koľko máte ušetrených peňazí (Hotovosť, alebo uložené na účte). Napríklad 5000 Euro

Zrátajte si všetky Vaše mesačné výdavky. Napríklad 800 Euro

Premeňte si ich na denné výdavky, takže / 31 dní. Denné výdavky sú 25,8 Euro

Miera finančného bohatstva Vám hovorí, koľko ste schopní prežiť dní v prípade, že prídete o svoj príjem. Podľa nášho príkladu je MFB – 194 dní. Napíšte si do svojho života akú chcete mať svoju MFB.

Prednáška:

Prednáška „Bohatstvo“ sa konala 21.08.2012 o 17:00 v Banskej Bystrici. Medzinárodné centrum pozitívneho myslenia.

Foto:

www.pexels.com

Miroslav Zaťko

Aktualizované:

8.5.2021

Citáty k článku:

forum Komentáre (0)
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články

Pozitívne myslenie

„Môžete byť čím chcete, len keď v to s dostatočnou presvedčivosťou veríte a konáte podľa toho s vierou. Všetko čo myseľ dokáže vymyslieť a v čo verí, môže aj uskutočniť!“ Napoleon Hill

kávička, zošit snov a pero

Zošit snov

Ako chodíme po tomto svete, tvoríme si svoj vlastný svet. Tvoríme si ho vlastnými myšlienkami. Ako myslíme o sebe, o svojej rodine, práci, zdraví a o všetkom s čím sa denno-denne stretávame. „Zošit snov je potvrdenie Vašich myšlienok.“ Zamyslite sa nad tým, ako sa stavia dom. Začnete o tom snívať. Začne to vo Vašej hlave. Začnú prúdiť myšlienky, predstavujete si jednotlivé izby, kuchyňu, okná, farbu stien, strechu, plot okolo Vášho domu a dokonca Vám okolo nôh pobehuje aj nejaký psík. A potom to dáte na papier, respektíve architekt.

Zákon príťažlivosti

„Presne tak, ako spoľahlivo pôsobí zákon zemskej príťažlivosti (gravitácie) na všetku fyzickú hmotu na našej planéte, pôsobí spoľahlivo aj zákon príťažlivosti na všetky vibrácie.“
Esher Hicks