Srdce na papieri

Začni sa mať rád

4.3/5 - (18 votes)

Článok bol aktualizovaný 02.5.2021

Mať sa rád, sebaláska je jedna z podceňovaných tém vôbec. Keď si prečítate príbeh Louise Hayovej, tak v prvom rade zostanete v nemom úžase. Je obdivuhodné čo prekonala, že odpustila a svoj príbeh využila na pomoc druhým. Naučiť ostatných ako sa mať rád, ako si vážiť čo máme, ako odpúšťať, ako sa uzdraviť a ako sa tešiť zo života.

Skôr ako začnem s tému „Začni sa mať rád“ Vám zo srdca odporúčam prečítať si knihy od Louise L. Hay, poprípade si pozrieť film „Miluj svoj život.“

Ukážky:

Vždy s úsmevom spomínam na to, keď mi moja sestra spomínala, ako začínala s pozitívnym myslením ona. „Mirko postavím sa pred zrkadlo a poviem odpúšťam Ti.“ Ľudia, fakt som si myslel, že jej šibe. Ani vo sne by ma nenapadlo, že o niekoľko desiatok mesiacov budem robiť to isté. Možno sa pýtate „Aký to má význam.“

Vrátim sa do mojej minulosti.

Aj keď to tak navonok vôbec nevyzeralo – nemal som žiadne sebavedomie. Mal som často pocity strachu – zo všetkého. Nebol som dobrý v škole, vadilo mi, že mám na tvári znamienka, bol som hanblivý, mal som nadváhu -škoda hovoriť. Vôbec som sa nemal rád. Trvalo to dlho.

V jeden deň som sa na radu mojej sestry postavil pre zrkadlo. Mal som sa pozrieť sám sebe do očí a povedať si niečo pekné. Nedokázal som to.

Vytrval som. Po nejakom čase prišiel prvý úsmev, prvé pozitívne tvrdenia. Trvá to až do dnes. Každé ráno stojím pred zrkadlom a s obrovským úsmevom spúšťam lavíny lásky na moju adresu. Verte mi, že by ste sa niekedy čudovali čo som schopný všetko povedať.

Citát z knihy „Myšlenky srdce“ Louise L.Hay

„Ak odkladáme lásku k sebe samému na dobu, keď budeme dokonalí, premárnime život. Už sme dokonalí – práve tu a práve teraz.“

„Ja som dokonalý taký, aký som. Nie som príliš veľa, ani príliš málo. Nikomu a ničomu nemusím dokazovať, kým som – viem, že som dokonalým prejavom Života. Na svojej púti nekonečnom som mal mnoho podôb a každá z nich bola vždy tým pravým a dokonalým prejavom Života. Nechcem byť niekym iným, pretože to neodpovedá tomu, čo som si vybral pre tento život. Nabudúce budem iný. Som dokonalý, taký, aký som, práve tu a práve teraz. Som absolútne dostatočný pre všetko čo chcem dosiahnuť. Jediné čo potrebujem je mať sám seba rád a ešte viac než včera a pristupovať k sebe ako k človeku, ktorý je hlboko milovaný. Láska je potravou, ktorú ľudské bytosti potrebujú k svojmu naplneniu a k celistvosti. Učím sa milovať sám seba stále viac. Učím sa milovať všetkých. Spoločne vytvárame krásnejší svet. Všetci sme zdraví a zdravá je naša planéta. S radosťou si uvedomujem svoju dokonalosť a dokonalosť Života. A tak tomu je.“

Čo poviete na tento úryvok? Zopakujem tú najdôležitejšiu vetu:

Som dokonalý, taký, aký som, práve tu a práve teraz“

Zamyslite sa nad tým  ako o sebe niekedy zmýšľate, a ako sa pri tom cítite? Zamyslite sa nad tým ako o sebe hovoríte, a ako sa pri tom cítite?

Louise L.Hay vo svoje knihe „Miluj svoj život“ popisuje množstvo zdravotných problém, ktoré sú spôsobené tým, že sa nemáme radi, že máme o sebe negatívne a deštruktívne myšlienky.

Vyberám:

Alkoholizmus. – Pocity márnosti, viny a neschopnosti. Zavrhovanie samého seba. „Hádzanie flinty do žita.“

Bulímia. – Hrôza, strata sebavedomia, seba nenávisť.

Nespavosť. – Strach. Nedôvera v chod života. Vina.

Nadváha. – Strach, potreba ochrany. Útek pred citmi. Neistota, zavrhovanie samého seba. Hľadanie sebarealizácie a naplnenia.

Na záver chcem napísať, že je veľa cvičení, ktoré Vám môžu pomôcť. Napríklad už spomínaná zrkadlová metóda. Postavte sa pred zrkadlo, pozrite sa na seba – tak zo srdca, a povedzte si niečo pekné. Usmejte sa na seba. Určite je na Vás niečo pekné – začnite s drobnosťami a neskôr pridávajte. Nevzdávajte sa a trpezlivo pokračujte. Za úspech sa platí a Vaša cena je 5 minút – každý deň pred zrkadlom –  jeden mesiac – Vašou odmenou bude ZÁZRAK.

Zrkadlová metóda

Zrkadlová metóda

Foto:

www.pexels.com

Autor článku:

Miroslav Zaťko

Aktualizované:

2.5.2021

 

Citáty k článku:

forum Komentáre (0)
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články
ruky, pohladenie, dotyky

Odpustenie

Nikto z nás nežije na samote v lese. Sme obklopení veľkým množstvom ľudí. Či je to rodina, priatelia, kolegovia, susedia alebo okoloidúci na ulici, či vodič, ktorý nás predbieha na diaľnici. S tým sú späté medziľudské vzťahy, ktoré, podľa mňa, nie sú v súčasnosti dobré. Hlavnú príčinu vidím v komunikácii – buď nie je žiadna alebo je zlá. O tom, že sa nerozprávame o našich pocitoch, by mohla byť samostatná kniha.

Usmiate dievča

Pocity a emócie

Myšlienka je ako raketa a Emócia je palivo. Raketa bez paliva je len veľká opacha železa, ale dajte jej palivo a dovezie Vás na mesiac. Naučte sa pracovať s emočným navigačným systémom. Pýtajte sa: „kde sa nachádzam na stupnici ENS?“ Pociťujem radosť, vášeň, lásku, alebo nudu, hnev…? Tajomstvo úspechu je cítiť sa fajn!

Písmenká

Moc slova. Pozitívne afirmácie

Ďalším z dôležitých kľúčov k Vášmu šťastiu je uvedomenie si moci slova. Je málo pravdepodobné, že si splníte Vaše sny, keď budete síce myslieť pozitívne, Vaše pocity budú dokonale zladené s Vašimi myšlienkami a budete hovoriť negatívne. Vaše myšlienky, Vaše pocity, Vaše slová, Vaše činy – MUSÍTE ZLADIŤ !