Zákon príťažlivosti

4.4/5 - (24 votes)

Článok bol aktualizovaný 30.12.2022

„Presne tak, ako spoľahlivo pôsobí zákon zemskej príťažlivosti (gravitácie) na všetku fyzickú hmotu na našej planéte, pôsobí spoľahlivo aj zákon príťažlivosti na všetky vibrácie.“
Esher Hicks

V roku 2004, som sa po prvý krát stretol s literatúrou na tému pozitívne myslenie. Zákon príťažlivosti bol pre mňa veľká neznáma. Aspoň som si to vedome myslel, ale vo svojej podstate som s týmto zákonom denno-denne pracoval. Tento zákon pracuje na sto percent, vždy, všade, perfektne a nerobí rozdiely.

„Presne tak, ako spoľahlivo pôsobí zákon zemskej príťažlivosti (gravitácie) na

všetku fyzickú hmotu na našej planéte, pôsobí spoľahlivo aj

zákon príťažlivosti na všetky vibrácie.“

Esher Hicks

V roku 2006, sa mi dostal do rúk film The Secret (Tajomstvo). Rhonda Byrne úžasným spôsobom dala dohromady skupinu fantastických ľudí, ktorí sa tejto téme venovali už nejaký čas. Napríklad Jack Canfield, ktorého knihy milujem, Bob Proctor, ktorý sa zaoberá ľudským potenciálom už niekoľko desaťročí – je pokračovateľom učenia Andrewa Carnegieho a mnoho ďalších významných učiteľov pozitívneho myslenia. Rhonda, krátko potom vydala aj knihu na veľkú žiadosť ľudí, ktorí videli tento film. Kniha je v podstate to, čo vidíte vo filme a je okorenená o niektoré iné poznatky. Pochopiteľne zákon príťažlivosti nezačal fungovať od roku 2006, keď Rhonda Byrne zverejnila spomínaný film. O zákone príťažlivosti sú písomné zmienky už mnoho rokov a veľa významných ľudí sa mu aktívne venovalo už veľmi dávno. Oni samotní možno tento zákon nevedeli pomenovať priamo ako zákon príťažlivosti, ale jeho využitie i silu dokázali jasne preukázať.

Za zmienku stoja dve knihy. „Systém univerzálneho kľúča“ od Charlesa Haanela. Táto kniha bola vydaná už v roku 1911 !!! Sú v nej tak prevratné myšlienky a informácie, že ešte teraz mám zimomriavky. Také vedomosti v tej dobe !!! Od roku 2011 je k dispozícii aj v slovenskom jazyku „Majstrovské ovládanie mysli“ a kniha „Ako človek zmýšľa“ od Jamesa Allena, ktorú som už spomínal v článku o pozitívnom myslení.

Takto by som mohol pokračovať aj ďalej. Úžasní autori ako Dr. Joseph Murphy, Jerry a Esther Hicks (Abrahamovo učenie), Norman Vincent Peal, Napoleon Hill a ďalší. Mal som tú možnosť, že som sa stretol s prekladateľkou knihy The Secret (Tajomstvo). Naše stretnutie, jej životný príbeh, ale aj skutočnosť ako sa dostala k prekladu tejto knihy je ukážkou funkčnosti a sily zákona príťažlivosti. Slečna Izabela Bérešová.

Izabela Bérešová a Miroslav Zaťko

Izabela Bérešová a Miroslav Zaťko

A čo to vlastne ten zákon príťažlivosti je?

Zákon príťažlivosti popisuje, skutočnosť, že si náš život vytvárame sami a to tým ako o sebe myslíme.

Staré známe: „Každý je strojcom svojho šťastia.“

Veľmi dobre to vyjadril vo filme The Secret Bob Proctor.

„Všetko čo prichádza do Vášho života, priťahujete doň Vy sami. Prichádza to k Vám na základe obrazov, ktoré nosíte vo svojej mysli. Je to to, na čo myslíte. Čokoľvek Vám beží hlavou, to k sebe priťahujete.“

Inak povedané: Na čo myslíte – tak sa máte.

„Život človeka je taký, ako ho vytvárajú jeho myšlienky.“

Marcus Aurélius

Pamätáte sa na vetu, ktorá bola na počiatku mojej zmeny?

„Každá myšlienka niečo spôsobí – je príčinou a

každá situácia je niečím spôsobená – je účinkom.“

To je zákon príťažlivosti.

Dovoľte mi ešte pár momentov zo spomínaného filmu.

„ZP v podstate hovorí: podobné priťahuje podobné.

Ale deje sa to na úrovni myšlienok.“

Bob DOYLE

„Ak to vidíte v duchu, čoskoro to budete držať v rukách.“

Bob PROCTOR

„Myšlienky sa zhmotnia.“

Mike DOOLEY.

Zákon príťažlivosti pôsobí vždy, či tomu veríte, alebo nie. Pracuje perfektne. Pracuje či myslíte pozitívne, alebo negatívne. To kde sa teraz nachádzate – nech ste kdekoľvek a nech sa máte akokoľvek je výsledok Vášho myslenia “ zo včera“. Takže ak sa chcete mať „zajtra“ lepšie – musíte zmeniť svoje myslenie ešte dnes!  Váš vonkajší svet je verným zrkadlom Vášho vnútorného sveta.

Táto stránka Vám môže dopomôcť na tejto ceste.

My všetci sme produktmi svojich vlastných myšlienok? Neveríte? Tak vás skúsim presvedčiť. Kto rozhodol o tom, že sedíte pri počítači a čítate tento text? No vidíte, ste to vy. Tým, že vykonávate nejakú činnosť, tak je to dôsledok toho, že ste sa rozhodli túto činnosť vykonávať. Iste je možné, že vás k tomu niekto prinútil, ale myslím si, že z najväčšou pravdepodobnosťou ste to boli vy sami. Preto len vy sami môžete rozhodnúť o tom, či budete pokračovať v čítaní tejto stránky, alebo z nej odídete.

Zákon príťažlivosti sa dotýka absolútne všetkých oblastí Tvojho života. Zdravie, finančná situácia, vzťahy akéhokoľvek druhu, sociálne pomery, práca, vzdelanie, charakter…

Teraz sa núka veľmi dobrá otázka, ktorá odznela aj v spomínanom filme. „Teraz mám sledovať všetky svoje myšlienky?“ Pochopiteľne, že nie. Počas dňa máme toľko myšlienok, že nie je možné ich sledovať všetky. Tu prichádzajú na rad naše pocity. Vaše pocity Vám ukazujú, či ste na správnej ceste. Sú ako navigačný systém. Túto tému považujem  osobne za veľmi dôležitú a je tak obsiahla, že Vám odporúčam prečítať si samostatný článok.

Na tejto stránke sa venujem širšiemu spektru pozitívneho myslenia. Dotýkam sa tých najzakladanejších tém, ktoré som považoval za potrebné rozobrať, ale opäť sa vrátim k úplnému základu a pointe tejto stránky i k celkovému základu zákona príťažlivosti i pozitívneho myslenia.

„Zmeňte svoje myslenie a zmeníte svoj život.“

„Každý je tvorcom svojho šťastia.“ Máte moc tvoriť. Dnes je už vedecky dokázané, že myšlienka je merateľná. Každá myšlienka má určitú vibráciu, pozitívna i negatívna. Je iba na Vás ako naložíte so svojim život, ako ho budete tvoriť. Je iba na Vás ako využijete zákon príťažlivosti keď už o ňom viete. Pochopenie zákona príťažlivosti a jeho využívanie do praxe zmenilo život už tisíckam ľudí. Zámerne som napísal pochopenie a jeho využívanie.

„Človek je tím, na čo po celý deň myslí.“

Ralph Walde Emerson

Stačí keď sa pozriete okolo seba. Všetko čo vidíte je výsledok využitia zákona príťažlivosti. Všetko v živote si k sebe priťahujete. Je jedno či ste zlý, alebo dobrý, či ste chudobný, alebo bohatý, či máte tmavú pokožku, alebo bielu, či ste vzdelaný, alebo analfabet. Pozriete na monitor pred sebou. Začalo to najprv malou myšlienkou, ktorú niekto rozvíjal a pracoval s ňou. Výsledný efekt – zhmotnenie prvotnej myšlienky vidíte pred sebou. Je to ako keď zasadíte malé semienko. S láskou sa oň staráte až príde k obrovskému zázraku a malý klíčok prerazí zem. O pár rokov je z neho obrovský strom. A takto to funguje aj na úrovni myšlienok.

Zákon príťažlivosti pracuje  aj s pozitívnymi i negatívnymi myšlienkami. Nerozlišuje medzi nimi. Je to myšlienka. Je to čistá energia a pomocou emócii dávame tejto energii pohyb. Zákon príťažlivosti nám prinesie presne to čo sa zhoduje s touto energiou ( vibráciou ). Svojim spôsobom je to veľmi jednoduché. Takže ak chcete zmeniť nejakú oblasť vo svojom živote – musíte v prvom rade zmeniť svoje myslenie, a požadovaná zmena sa dostaví. Či sa dostaví a ako rýchlo záleží len na Vás.

Som hlboko vďačný, všetkým veľkým učiteľom s minulosti i súčasnosti, ktorí študovali a aplikovali pozitívne myslenie i zákon príťažlivosti. Pretože práve vďaka nim, máme dnes také informácie aké máme. Som vďačný za to, že som sa k týmto informáciám dostal tak v mladom veku. Ďakujem im za hodiny, dni , týždne, roky ktoré strávili nad literatúrou, ale najmä za to, že mali odvahu, silu aplikovať tieto informácie do praxe a potom sa o to sa nami podelili. Urobili veľký kus práce za nás. A je iba na nás, aby sme tieto ich skúsenosti využili a pokračovali v ceste, ktorú oni začali. Na ceste k zdravému, šťastnému, bohatému a úspešnému životu, plného lásky pokoja a harmónie.

Zákon príťažlivosti veľmi trefne popísala Esther Hicks.

Mocný univerzálny zákon príťažlivosti. (Prepis 6.kapitoly)

Dovoľ si to, čo chceš! (Eugenika 2009) Esther a Jerry Hicks

Presne tak, ako spoľahlivo pôsobí zákon zemskej príťažlivosti (gravitácie) na všetku fyzickú hmotu na našej planéte, pôsobí spoľahlivo aj zákon príťažlivosti na všetky vibrácie. Každá jedna myšlienka bez ohľadu na to, či myslíte na niečo z minulosti, súčasnosti alebo budúcnosti, je vibráciou a má určitú príťažlivú silu. Každá jedna myšlienka vysiela signál, podobný rozhlasovému signálu, na ktorý reaguje zákon príťažlivosti zodpovedajúcim spôsobom. Tento mocný a spoľahlivý zákon príťažlivosti prináša spoľahlivé výsledky vzhľadom na vibrácie, ktoré vysielate. Tento zákon nereaguje náhodne či nevyspytateľne, ale je spoľahlivý, spravodlivý, pôsobí stále a pôsobí veľkou silou – je najlepším priateľom slobodného tvorcu. Keď si uvedomujete silu a spoľahlivosť zákona príťažlivosti a chápete, ako funguje, pričom zároveň vedome používate pocitový (emočný) navigačný systém, potom máte všetky predpoklady na to, aby ste si vytvorili úžasný, radostný život. Keď si vedome vyberáte, čomu venujete pozornosť, a dolaďujete podrobnosti svojich zámerov s pomocou pocitového navigačného systému, stáva sa z vás mocný slobodný tvorca, ktorý napĺňa zmysel tohto svojho fyzického života – pretože v tom prípade si dovoľuje dívať sa na veci z pohľadu svojho Zdroja, pričom s pôžitkom posúvate hranice myslenia a existencie vôbec.

Od roku 2007 keď som sa začal aktívne venovať pozitívnemu mysleniu, som stretol veľké množstvo úspešných ľudí. Rozdelil by som ich do dvoch skupín.

1.skupina, ktorá aktívne pracuje s týmto zákonom. Uvedomuje si ho a plne ho využíva.

2.skupina, ktorá o tomto zákone nemala ani páru a až na základe prednášok a semenárov sa dozvedeli, že ich myšlienky majú vplyv na to ako sa majú.

Obe skupiny majú jedno spoločné. KONANIE! A je úplne jedno či si Zákon príťažlivosti uvedomujú, alebo nie, či ho volajú tak či onak. Mnoho ľudí si myslí, že pozitívne myslieť znamená ležať doma na posteli, usmievať sa do neba a vesmír sa postará. 🙂 Skúsim to dať na pravú mieru. Pozitívne mysliaci človek je človek činu.

Na tejto stránke to spomeniem viac krát, ale jedna z prvých vecí, ktoré mi povedal PhDr. Jozef Čuha, keď som sa s ním po prvý raz stretol, bola o tom, ako uspieť: „Miroslav, ak chcete uspieť v akejkoľvek oblasti, musíte splniť minimálne tri požiadavky.“

Musíte chcieť.

Musíte tomu veriť.

Musíte byť ochotný zaplatiť cenu za úspech.

A práve tu zlyhá pomerne veľké množstvo ľudí. Nie sú ochotní platiť. Najmä je to otázka výšky ceny. Možno sme ochotní zaplatiť, ale nie toľko. Pochopiteľne, bolo by jednoduchšie, keby sme to dostali zadarmo. Dokonca by bolo jednoduchšie, keby sme mohli zaplatiť reálnymi peniazmi.

– „Koľko stojí schudnutie 10 kg?“

– „1000 €.“

Zaplatíte a ráno vstanete chudší o 10 kg – bolo by to super, pravda?

Príklad.

Chcete schudnúť. Máte nadváhu 10 kg. Rozhodnete sa, že schudnete 10 kg za 4 mesiace. Splnili ste prvú podmienku – chcete. Rozhodli ste sa, stanovili ste si plán, upravili ste si stravu a napísali ste si rozvrh cvičení. Splnili ste aj druhú podmienku – veríte, že to dokážete. – „Od zajtra začínam!“ A prichádzame k tretej podmienke – PLAŤ!!! Aká je cena v tomto prípade? Byť disciplinovaný a každý deň jesť len toľko, koľko ste si predpísali. Zelenina, ovocie, ryby, žiadne sladké nápoje, žiadne chipsy, žiadne sladkosti. Pohyb. Cvičenie, štyrikrát do týždňa poctivý tréning v posilňovni, behanie, plávanie. Poznáte to? Ak to vydržíte a ste dostatočne trpezliví, zaplatili ste cenu za úspech. Výsledkom je pokles Vašej hmotnosti o 10 kg, opäť oblečiete veci, ktoré ste mali tak radi, cítite sa dobre – zdravo, už sa toľko nezadýchate, keď stúpate po schodoch. Stretne Vás priateľ, ktorý Vás dávno nevidel, a neverí vlastným očiam. Rozhovor začína vetou: „Vyzeráš perfektne, koľko si schudol?“ Ten pocit je na nezaplatenie.

Zmena môjho života nastala až vtedy, keď som začal konať.

Ak ste sa stretli s informáciou o zákone príťažlivosti po prvýkrát a máte pochybnosti, stačí ak pár dní budete sledovať svoje okolie. Nie v rovine hodnotenia, kritizovania, alebo súdenia. Len ako pozorovateľ. Skúmajte ľudí, ktorí sa neustále sťažujú. Aký je ich život? Sledujte a skúmajte ľudí, ktorým sa darí a sú úspešní. Ako hovoria, ako konajú? Aký je ich život? Vlastním pozorovaním prídete na veľa. Ak máte na to dosť síl a odvahy pozrite sa aj na svoj život. U Vás jediných si viete vyhodnotiť aj vlastné myšlienky. Myšlienky o sebe, svojej rodine, práci, financiách, vzťahoch, zdraví, svete. Držím Vám palce.

Život nie je o procese objavovania, ale o procese tvorenia. TVORTE!

Foto:

www.pexels.com

Autor článku:

Miroslav Zaťko

Miroslav Zaťko 2022 Autor článku pozitivnemysliet

 

Aktualizované:

27.4.2021

Citáty k článku:

forum Komentáre (5 komentárov)

A čo mám robiť keď sa mi nedá predstavovať? Ako si mám teda pritiahnuť do života čo chcem? Či stačia slová opakovať ako platňa do okola? Alebo čo mám urobiť nech zmením svoj život

No dobre ale ako dosiahnem predstavivosť chápete že neviem čo stým mám ako dieťa som si predstavoval farebné a živo aj zo zvukom. Ja neviem čo sa mne stalo kde je moja predstavivosť ako ju znovu nakopnúť? Meditácia mi alebo ako? Ďakujem za radu

Dobrý deň. Na tieto tri otázky sa nedá odpovedať stručne, ale skúsim. V prvom rade je to o zmene myslenia a o zmene celkového nastavenia – to ako sa cítite. Môžete si dookola predstavovať len to najlepšie, môžete dookola rozprávať pekné veci, ale budete myslieť negatívne o sebe, o svojom živote – tak vám to nepomôže. Všetko začína v hlave. Moja rada. Začnite s vďačnosťou. Prečítajte si niečo o tom na tejto stránke a pustite sa do toho. Spravte si strategický plán – napríklad na týždeň. „Budem cielene ďakovať za to čo mám – 3x denne po 10 minút. Ráno, na obed a pred spaním. Ak to dodržíte po týždni niečo pridajte – napríklad prečítať si denne aspoň 5 strán z nejakej knihy o osobnom raste. A takto pokračujte ďalej. Zmeny sa dostavia. Váš vonkajší život je verným zrkadlom vášho vnútorného svete. Ak sa začne meniť vnútro – zmení sa aj okolie. Držím place.

dobrý podvečer chcem sa spýtať čo mám robiť ked ľudia v mojej blízkosti stále rozpravajú a komentujú iba tie negativne veci?

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články

Pozitívne myslenie

„Môžete byť čím chcete, len keď v to s dostatočnou presvedčivosťou veríte a konáte podľa toho s vierou. Všetko čo myseľ dokáže vymyslieť a v čo verí, môže aj uskutočniť!“ Napoleon Hill

Usmiate dievča

Pocity a emócie

Myšlienka je ako raketa a Emócia je palivo. Raketa bez paliva je len veľká opacha železa, ale dajte jej palivo a dovezie Vás na mesiac. Naučte sa pracovať s emočným navigačným systémom. Pýtajte sa: „kde sa nachádzam na stupnici ENS?“ Pociťujem radosť, vášeň, lásku, alebo nudu, hnev…? Tajomstvo úspechu je cítiť sa fajn!

kávička, zošit snov a pero

Zošit snov

Ako chodíme po tomto svete, tvoríme si svoj vlastný svet. Tvoríme si ho vlastnými myšlienkami. Ako myslíme o sebe, o svojej rodine, práci, zdraví a o všetkom s čím sa denno-denne stretávame. „Zošit snov je potvrdenie Vašich myšlienok.“ Zamyslite sa nad tým, ako sa stavia dom. Začnete o tom snívať. Začne to vo Vašej hlave. Začnú prúdiť myšlienky, predstavujete si jednotlivé izby, kuchyňu, okná, farbu stien, strechu, plot okolo Vášho domu a dokonca Vám okolo nôh pobehuje aj nejaký psík. A potom to dáte na papier, respektíve architekt.