Vráťme slovám pôvodný obsah

5/5 - (1 vote)

Článok bol aktualizovaný 04.8.2022

Za krátky čas sa ku mne dostali dve zásadné informácie, ktoré neviem dostať z hlavy. „Vráťme slovám pôvodný obsah.“

12.7.2022 televízia TA3 odvysielala rozhovor s farárom Mariánom Prachárom, ktorý pôsobí v obci Rusovce. Teraz nie je priestor, aby som komentoval jeho prácu, čo vybudoval, alebo čo  ešte plánuje vybudovať. V skratke – fascinujúci rozhovor, oplatí sa pozrieť. (link nájdete pod článkom). Za jeho slovami vidieť činy a je určite príkladom aj nám ostatným.

„Za každým slovom by mal byť skutok. Čo poviem  – za tým si stojím.“ A práve k tejto téme spomínal jednu príhodu. Pýtali sa jedného vplyvného človeka, čo by robil, keby na tomto svete dostal absolútnu moc. Jeho odpoveď všetkých zaskočila.

„Ja by som vrátil všetkým slovám pôvodný obsah.“

Marián Prachár

Marián Prachár – „Vráťme slovám pôvodný obsah“

A teraz sa vrátim o mesiac skôr.

4.6.2022 Denník N odvysielal rozhovor Moniky Tódovej s Mariánom Leškom, kde preberali situáciu na politickej scéne. (link nájdete pod článkom)

Počas rozhovoru Marián Leško povedal : „Vedel by som sa k niektorým veciam vyjadriť, keby politici používali slová, niečo čo má význam. Oni slová používajú ako mydlové bubliny. Vypustíme ich a nestaráme sa. Raz to praskne a nikto o tom nebude vedieť . Používajú slová ako keby pre nich nemali význam.“ 

Pochopiteľne sa v tomto článku nechcem venovať politike, aj keď ma v tejto chvíli jedna vec napadla. Diaľnica z Bratislavy do Košíc – myslím, že ukážkový príklad.

„Za každým slovom by mal byť skutok. Čo poviem  – za tým si stojím.“ „Používajú slová ako keby pre nich nemali význam.“ – Keby to platilo, asi by sme ju už mali dávno. 🙂

Marián Leško

Marián Leško. „…používajú slová ako keby pre nich nemali význam.“

Slovám, afirmáciám som na tejto stránke už venoval, ale ako som už napísal na začiatku, akosi to neviem dostať z hlavy.

„Ja by som všetkým slovám vrátil pôvodný obsah.“

-Milujem ťa

-Vernosť

-Zodpovednosť

-Slušnosť

-Morálka

-Mier

-Zdravie

-Dôvera

-Pomoc

-Úprimnosť

-Priateľstvo

-Manželský sľub

Manželský sľub

-Sľub

-Profesionalita

-Pravidlá cestnej premávky

-Pravidlá

-10 božích prikázaní

-Dohoda

-Termín stretnutia

-Doba splatnosti

-Poctivosť

-Česť

-Starostlivosť

Čo vás ešte napadá? Určite je toho veľa.

Pracovná zmluva

Pracovná zmluva

Otázka je, či aj my odhliadnuc od politikov používame slová správnym spôsobom a s pôvodným obsahom. Majú správny význam?

*Manžel povie manželke „milujem ťa“ a raz do týždňa ju podvádza s kolegyňou.

*Obchodný partner podá druhému obchodnému partnerovi ruku a povie „dohoda platí“ a hodinu je všetko inak.

Pamätám si na jeden rozhovor s mojou zákazníčkou Olinkou , ktorá mi povedala: „…ešte by som sa chcela dožiť doby, keby chlapské podanie ruky bolo viac ako papier.“

*Dcéra poviem rodičom „sľubujem, že….“ a výsledok je predsa iný.

*Zamestnanec podpisuje pracovnú zmluvu a súčasťou nej je pracovná náplň. A jeho každodenný výkon je napriek tomu iný. Profesionalita, zodpovednosť…

Budem k vám úprimný, od rozhovoru s farárom Prachárom začínam viac premýšľať nad tým čo hovorím, komu to hovorím a kedy to hovorím. Či sú za mojimi slovami skutky. Či majú moje slová správny obsah / význam.

 

Používať slová podľa toho aký majú význam / obsah  a následne podľa toho konať.

Nečakajte odo mňa návody, metódy ako na to. Nehrám sa tu teraz na svätca. Stačí keď začneme nad tým aspoň premýšľať. Občas sa cielene počúvať. Buďme k sebe tvrdo úprimní. Ja to momentálne robím a nebudem klamať, boli situácie kde som sa poškriabal za uchom, hodil grimasu a povedal : „A jejda“

… a skúste si sami odpovedať na túto otázku: Ako by to na svete vyzeralo, keby niekto vrátil ( keby sme vrátili ) slovám ich pôvodný obsah. Keby sme všetci používali slová správne a brali ich vážne.

Majte sa fanfárovo.

Link:

Rozhovor s Mariánom Prachárom

https://www.ta3.com/relacia/24968/farar-chce-postavit-penzion-pre-seniorov

Link:

Rozhovor s Mariánom Leškom

Foto:

www.pexels.com

www.dennikn.sk

Autor článku:

Miroslav Zaťko

 

forum Komentáre (0)
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články
Písmenká

Moc slova. Pozitívne afirmácie

Ďalším z dôležitých kľúčov k Vášmu šťastiu je uvedomenie si moci slova. Je málo pravdepodobné, že si splníte Vaše sny, keď budete síce myslieť pozitívne, Vaše pocity budú dokonale zladené s Vašimi myšlienkami a budete hovoriť negatívne. Vaše myšlienky, Vaše pocity, Vaše slová, Vaše činy – MUSÍTE ZLADIŤ !

AHA efekt

Myšlienkové vzorce

Tento článok má za cieľ popísať čo sú myšlienkové vzorce, kódy, programy či návyky. Terminológiu nechám na Vás. Následne si ich začať uvedomovať a popísať, ktoré sú Vám na prospech a ktoré Vám škodia. Ak sú Vám na prospech, posilnite ich a vyšperkujte do dokonalosti. Ak Vám škodia, zmeňte ich. Vymažte starý program a nahrajte nový. Stojí to zato, pretože na čo myslíte, to si do života priťahujete. A to stojí za zamyslenie.