Dobrí a zlí vodiči. Akých vodičov si na cestách priťahujeme?

5/5 - (6 votes)

Článok bol aktualizovaný 28.12.2017

17.12.2017

V piatok skoro ráno som cestoval do Banskej Bystrice. Bolo okolo nuly a tesne pred Žarnovicou začalo husto pršať i snežiť. Skúsenosť velila ubrať a zvýšiť pozornosť.  Nedalo mi to a zavolal som do dopravného servisu. Aj mne dobre padne, keď počujem z rádia upozornenie na dopravnú situáciu. Napriek tomu, že som bol na diaľnici, bolo to max na „90-ku“. Ostatní vodiči reagovali podobne.

 

V=U+R.

Výsledok = Udalosť + Reakcia

Inými slovami = postoje sú dôležitejšie ako fakty.

Udalosť, že pršalo a snežilo som zmeniť nemohol. Jediné čo som mohol zmeniť, bol môj postoj, moja reakcia na danú udalosť. Prečo? Aby som ovplyvnil výsledok.  V tomto prípade – prísť bezpečne do cieľa.

Krátko na to ma predbehlo auto, dajme mu názov „Auto prémiovej značky 1“. Nebudem klamať, prekvapila ma jeho rýchlosť, ale vnútorne som to neriešil. O chvíľu „Autá prémiovej značky 2 a 3.“

Napadla ma scéna z reklamy. Husto sneží, prší – rútiace sa auto diaľnicou, stierače idú na plné obrátky a do toho slogan: „Aj v tomto počasí môžete ísť rýchlo. Veľmi rýchlo!“

Pochopiteľne, nemám nič proti prémiových značkám. Práve naopak. Je pravdou, že dnešné moderné autá sú prešpikované všelijakými pomocnými systémami. A to je super. Ten „problém“ sa nachádza medzi sedačkou a volantom.

 

Akých vodičov si na cestách priťahujeme?

Akých vodičov si na cestách priťahujeme?

 

Postoj k druhým účastníkom cestnej premávky ( odborne napísané 🙂 )

Môj postoj sa nezmenil. Byť dostatočne sústredený a prísť do cieľa bezpečne. Síce som meškal na poradu, ale radšej prísť neskôr ako vôbec. Vyššie spomínaný vzorec sa dá krásne uplatniť aj v reakcii na konkrétnych vodičov. Poznám priateľov, ktorých iní vodiči vytáčajú do nepríčetnosti. „Idioti!“ v lepšom prípade, a ak sa k tomu pridá nejaká špecifická ŠPZ, tak je to ešte pikantnejšie. Poznáte to, máme svoje „obľúbené“ kraje, podľa toho odkiaľ pochádzame 🙂 O tom, že im títo vodiči niečo zrkadlia, by mohol byť samostatný článok.

 

Na čo myslíte to si priťahujete.

Na čo myslíte to posilňujete, na čo nemyslíte to oslabujete.

Skúste si všimnúť, že niektorí vodiči neustále spomínajú „idiotov“ na cestách. Majú celú sadu historiek, ako im niekto nedal prednosť, ako im niekto vletel do cesty, ako ich niekto brzdil, ako… Vkladajú do toho emócie, pikantné slová, tvár im priam horí. Jednoducho si ich priťahujú. Ja si ich nepriťahujem, lebo na nich nemyslím – neriešim ich – nehodnotím. Nehovorím, že čas od času ma niekto neprekvapí, to by som klamal, ale vnútorne som v pohode.

 

Moja rada.

Ak trpíte syndrómom večne sa sťažujúceho vodiča – preprogramujte si Váš myšlienkový vzorec. Budete pokojnejší, začnete si vychutnávať šoférovanie a vodiči, ktorí Vás doposiaľ trápili, vymiznú. Nezmeníte ich – Vy sa zmeníte. To, že si skvalitníte život aj v iných oblastiach, je snáď jasné?

 

 

Pravda je taká, že ak Vás hnevajú iní vodiči, pravdepodobne Vás hnevajú aj ľudia v iných životných situáciách. A to stojí za zamyslenie. Spomínal som to už vyššie – niečo Vám zrkadlia. Ešte jeden moment na zamyslenie. Verím, že všetko sa deje z nejakého dôvodu. Čo ak Vás nejaká „nepríjemná“ situácia na ceste zabrzdila z určitého dôvodu?

Šťastnú cestu a šťastný návrat domov.

Miroslav Zaťko

 

 

 

forum Komentáre (8 komentárov)

Dobry den pan Zatko.Precitala som si tuto stranku o pozit.mysleni a je to perfektnou formou napisane.Kedysi som chodila na prednasky p.Cuhu..velmi krasne,fantasticky som sa tam citila.Taktiez aj pri citani vasho blogu😊 Urcite rada pridem na vase prednasky,uz teraz sa velmi tesim.S pozdravom Miriam B.

Zdravím Vás p. Zaťko.
Chcel by som sa Vás opýtať či sa nechystáte na nejakú prednášku alebo motivačné predstavenie.
Rád by som Vás videl aj na živo, lebo som sa strašne veľa naučil od Vás a idem Vašou cestou.
Ste mi obrovským vzorom.
S pozdravom.

Dobrý deň. Ďakujem za Váš záujem. Prednášky chystám až v roku 2019. Všetko bude včas zverejnené na mojej stránke.
Pekný deň.

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.