Knihy pre začiatočníkov s pozitívnym myslením

5/5 - (2 votes)

Článok bol aktualizovaný 18.4.2021

Hľadáš tie správne knihy? Si začiatočník s pozitívnym myslením? Premýšľaš ako začať? Si na správnom mieste. Verím, že ti môj výber pomôže.

     „Ktoré knihy by si mi odporučil?“ Tak s touto otázkou sa stretávam pomerne často. A najčastejšie ju dostávam od tých, ktorí začínajú s pozitívnym myslením. Otázka je legitímna, nakoľko je v súčasnej dobe výber naozaj široký. Táto otázka hrala veľkú úlohu aj pri mojom rozhodovaní napísať knihu o pozitívnom myslení. Kníh na tému pozitívne myslenie a osobný rast som prečítal už desiatky a naozaj som sa prichytil pri tom, aby som poradil tú „pravú – orechovú“.

Všetci sme jedineční a vytvoriť ideálny zoznam, v ktorom nájdete knihy pre začiatočníkov je asi nemožné. Prečo? Pretože všetci riešime niečo iné. V mojich začiatkoch som na tom bol veľmi zle. Fyzicky aj duševne, mal som finančné problémy a o problémoch vo vzťahoch ani nehovoriac. Vôbec som nečítal, ale po čase som zistil, že ak chcem napredovať – štúdiu sa nevyhnem a je proste nevyhnutné.

Viete prečo je ešte dobré čítať? Autor do písania vkladá časť svojej energie, svoje skúsenosti. Keď budete čítať knihy o pozitívnom myslení alebo knihy osobného rastu, budete o týchto knihách premýšľať, budete si robiť poznámky a pravdepodobne budete niektoré cvičenia zavádzať aj do praxe. Čo hovorí zákon príťažlivosti? Do života si pritiahnete to, o čom budete premýšľať. 🙂 Je to ľahké, nie? A v neposlednom rade je to relatívne malá investícia do samého seba. Výsledný efekt môže mať nevyčísliteľnú hodnotu.

Čítanie, vzdelávanie je proste nevyhnutné. Stagnácia je cesta do záhuby. Knihy patria k nášmu životu.

Čítate pravidelne?

     „Hľadám si novú práce, v tej súčasnej je to katastrofa! Mám vážne zdravotné problémy. Rozvádzame sa. Máme dlhy. Túžim po rodinnom dome. Čaká ma pohovor na manažérsku pozíciu. Mám 50 rokov – mám ešte šancu zažiť lásku? Prečo som tu? Aké je moje poslanie? To je len časť toho, čo všetko môžeme riešiť. Preto vytvoriť ideálnu zostavu kníh je výzva. Ja sa o to pokúsim, aj keď priznávam, že tam môže svoju úlohu zohrávať osobná sympatia k autorom či konkrétnym knihám.  Pozitívnemu mysleniu sa venujem viac ako 15 rokov. Ako som už vyššie spomenul, tiež som prešiel osobnou premenou a knihy boli toho súčasťou. Za všetky som veľmi vďačný. Čítajte a čítajte veľa – vráti sa vám to.

Som presvedčený, že tento článok nie je určený len začiatočníkom s pozitívnym myslením. Verím, že každý si tu niečo nájde. Je takmer isté, že ak už máte nejaké skúsenosti, doplnili by ste aj ďalšie knihy – možno vaše obľúbené. Prosím rešpektujte môj výber, ale zároveň vás prosím, aby ste do komentára pridali tie vaše odporúčania. Pomôžete všetkým, ktorí hľadajú odpoveď na otázku „Ako začať?“.

Mal som dilemu nad poradím, ale krátko na to, som to zavrhol 🙂 Nedá sa to. Preto som knihy zoradil podľa abecedy (autor). Neuvádzam dlhý zoznam. Úmyselne. Mohol by som tu odporučiť aj 20 – 30 kníh, ale bolo by to kontraproduktívne. Zoznam som vyskladal tak, aby obsiahol všetky dôležité oblasti. Od vplyvu myšlienok na náš život až po praktické knihy. Ak prečítate tieto a zavediete aspoň časť do praxe – „ste za vodou“ 🙂

Poďme na to.

Moja najobľúbenejšia kniha. Keď si ju objednáte a príde vám domov, šokuje vás svoju veľkosťou. Je fascinujúce, koľko výnimočných informácií dokázal James Allen vtesnať do tak útlej knihy. Množstvo autorov čerpalo práve z tejto knihy. Bob Proctor vyhlásil, že keby mal ísť pešo až do Číny po túto knihu, tak by išiel – lebo stojí za to. Kniha vás zrozumiteľne naučí ako vplývajú myšlienky (pozitívne i negatívne) na váš život. Prečítal som ju niekoľkokrát a vždy sa k nej rád vraciam.

Skôr ako knihu by som možno viac odporučil rovnomenný film, ktorý bol paradoxne publikovaný skôr ako kniha. Ale ak patríte k milovníkom kníh, nie je to problém. Niektorí vyčítajú filmu či knihe, že išlo v prvom rade o komerčnú záležitosť. Ja si to nemyslím, práve naopak. Film „Tajomstvo“ vykonal veľmi dobrú službu a  peknou pútavou formou prezentoval zákon príťažlivosti. Navyše predstavil výnimočné osobnosti v tejto oblasti. Niektorých z nich nájdete aj v tomto zozname.

Jack Canfield – môj obľúbenec. Prečítal som od neho takmer všetko. O tejto knihe by som mohol povedať – „návod na použitie.“ Lepšie vyjadrenie nemám. Navyše čítať knihy od úspešného človeka je vždy zážitok. Jack Canfield je zapísaný v Guinessovej knihe rekordov za predaný počet výtlačkov série „Slepačej polievky pre vašu dušu“ Som nesmierne vďačný, že som bol na jeho prednáške a mám jeho podpis v knihe „Majte odvahu zvíťaziť“. Taktiež veľmi dobrá kniha.

Túto knihu by mal mať každý. Nebudem klamať Louise L. Hay je v určitom zmysle mojim vzorom a veľmi ma mrzí, že som sa s ňou nestretol. Žiaľ už nie je medzi nami. Všetky jej knihy sú výnimočné, ale táto obzvlášť. Keď si prečítate v závere knihy jej príbeh, tak si poviete, že to asi nie je možné. Výnimočná osobnosť  a ak vás zaujímajú témy afirmácie a uzdravenie – prídete si na svoje. Odporúčam pozrieť si aj rovnomenný dokument.

Esther a Jerry Hicks (pozn: Esther Hicks pracuje po smrti manžela Jerryho už sama) asi najviac vo svojich dielach poukazujú na emócie, emočné naladenie, vibrácie a pod. Popri zmene myslenia si myslím, že je to jedna z najdôležitejších oblastí, ktoré treba prejsť. To ako sa cítite je rozhodujúce. Pochopiteľne odporúčam všetky ich knihy. Napr. „Pros a dostaneš“, „Ako zhmotniť svoje túžby“. Mimochodom poslednú menovanú používam každý deň.

Kniha Mysli a zbohatni je jednou z najpredávanejších kníh všetkých dôb a je považovaná za absolútny základ všetkých teórií, učení, štúdií, statí, publikácií a kníh na tému úspechu. Vznikala vyše dvadsať rokov, počas ktorých sa jej autor zhováral, pozoroval a analyzoval správanie a premýšľanie najbohatších a najúspešnejších mužov tej doby. Napoleon Hill neskôr pôsobil ako poradca amerických prezidentov Woodrowa Wilsona a Franklina D. Roosevelta. Napriek tomu, že kniha Mysli a zbohatni bola prvýkrát publikovaná v roku 1937, návod, ako sa „preprogramovať“ na úspech a zarobiť toľko peňazí, koľko si želáte, zhrnutý do trinástich krokov, je aktuálny aj v 21. storočí.

Táto kniha ostane navždy v mojom srdci. Je to prvá kniha o pozitívnom myslení, ktorú som prečítal. Bola na počiatku moje zmeny. “Každá myšlienka niečo spôsobí – je príčinou a každá situácia je niečím spôsobená – je účinkom.” Tento citát so mnou hlboko otriasol, a keď si ho pozorne prečítate viackrát, pochopíte podstatu pozitívneho myslenia. „Zmeň svoje myslenie, zmeníš svoj život.“ Navyše ak ste nábožensky založení, prídete si na svoje, pretože v knihe je množstvo úryvkov z Biblie.

Myslím, že jedna so základných kníh o pozitívnom myslení, kde sa dozviete všetko čo potrebujete. Tajomstvo úspešného života je v tom, že sa zbavíte starých myšlienok a nahradíte ich novými, vitálnymi myšlienkami plnými viery. Na zmenu myslenia je však potrebné dosiahnuť pokoj v duši, pretože len ten nás otvára prijímaniu Vyššej sily… Autor odhaľuje modernému človeku, ktorý hľadá svoje miesto v súčasnom svete, tajomstvá fungovania ľudskej mysle. Vychádza z vlastnej skúsenosti a skutočných životných príbehov. Uvádza veľké množstvo duchovných techník, ktoré vedú k šťastiu, láske, dobrým partnerským vzťahom, pracovným úspechom a blahobytu. Táto kniha pomohla uzdraviť myseľ a telo desaťtisícom ľudí. S tromi miliónmi výtlačkov na celom svete patrí Pealova kniha k najpredávanejším titulom na knižnom trhu. Aj keď ju autor napísal pred viac ako polstoročím, Sila pozitívneho myslenia nesie trvalé posolstvo aj pre generácie čitateľov, ktorí žijú v súčasnosti.

Táto neveľká kniha vám dá iný pohľad na ľudí vo vašom okolí. Nikto vo vašom živote nie je náhodne. Všetci majú nejakú úlohu. Niečo nám ukázať, naučiť nás, nastaviť nám zrkadlo. Odporúčam aj knihu „Šťastie nie je náhoda“ Dávate si otázku, že nie je náhodou? Nie. Aj šťastie je otázka voľby. 🙂

Ak budete postupne napredovať a čítať knihy osobného rastu, určite natrafíte aj na výrazy ako zošit snov, tabuľa vízii a pod. Veľmi rád vám odporúčam túto pútavú publikáciu. Môžete si tam zapísať vaše sny a túžby, oprieť sa o citáty či vysvetlivky. O to viac ma teší, že sú za ňou slovenskí autori.

Brian Tracy takmer bez vzdelania pracoval ako stavebný robotník. Raz si prečítal príbeh o Aromovi, ktorý zásadným spôsobom zmenil jeho život. Na vrchole hory žil múdry starec. Ľudia z doliny sa k nemu chodili radiť so všetkým možným. Radi k nemu chodili aj 4 chlapci. Veľa sa rozprávali a Arama, jedného z chlapcov neskutočne hnevalo, že múdry starec má odpoveď na všetko. Veľa premýšľal, až prišiel na otázku, na ktorú starec nebude vedieť odpovedať. Zoberie do ruky vtáčika a opýta sa starca či je vtáčik živý alebo mŕtvy. Ak povie, že je živý, tak ho rýchlo zadusí, ak odpovie mŕtvy – vypustí ho. Keď múdremu starcovi položil prichystanú otázku, ten sa na neho usmial a povedal: „Aram, je to v tvojich rukách“ Brian Tracy pochopil, že ak chce svoj život zmeniť, musí pre to niečo spraviť. Dnes patrí k velikánom motivačnej literatúry. Táto kniha ma veľa naučila.

Asi vás napadlo, že si robím reklamu. 🙂 Nie. Moju knihu som zaradil do zoznamu z dvoch dôvodov. Keď sa ma pýtali priatelia, ktoré knihy by som im odporučil v ich začiatkoch, tak som veľmi ťažko hľadal tú pravú. To bol presne ten dôvod, prečo som sa rozhodol napísať vlastnú knihu. Môj motív bol publikovať jednoduchú a zrozumiteľnú knihu. Druhý dôvod je s tým spätý. Množstvo ohlasov na moju knihu mi potvrdilo, že sa môj zámer podaril a o pozitívnom myslení dostali zrozumiteľný prehľad. Navyše sa dá prečítať na posedenie.

Na záver

Verte mi, že mám v mysli ďalšie a ďalšie knihy, ktoré by som tu mohol uviesť. Od iných autorov, ale aj od už vyššie uvedených. Vybral som týchto 12 kníh v celkovej hodnote približne 130 EUR. Aktuálne vaša najlepšia životná investícia. Dajte si za cieľ prečítať minimálne jednu knihu do mesiaca. Ak nebudete niečomu rozumieť, netrápte sa, nezastavujte a čítajte ďalej – príde čas kedy sa k tomu vrátite a pochopíte. Počas čítania nejakej knihy možno narazíte na ďalšiu a pocítite nutkanie ju vlastniť. Nepodceňujte znamenia a neváhajte si ju kúpiť. Robte si poznámky, dávajte si záložky, zvýrazňujte si dôležité časti – študujte. Zavádzajte teóriu do praxe. Nech to nie je len skúsenosť autora. Budujte si svoju vlastnú skúsenosť, lebo tá je najdôležitejšia. O rok z vás bude úplne iný človek. Aký, závisí len na vás. Ja vám pri tomto procese budem držať palce. Majte sa fanfárovo. 🙂 Miroslav Zaťko.

 

Miroslav Zaťko. Môj dnešný plán? Byť v pohode

forum Komentáre (5 komentárov)

Super blog. Ja tiež odporúčam: Vyliečenie duše od Dannete May, Zazráčné ráno – Hal Elrod. Čo hovoríte na ne? Momentálne čítam „Sila prítomného okamihu“, snáď mi niečo prinesie nového. Vašu knihu si rada tiež prečítam. Ďakujem za inšpirácie.

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články

Knihy, ktoré odporúčam I.

Zoznam kníh pozitívneho myslenia a osobného rastu.

Metóda 5 prstov eBook Banner 13

Metóda 5 prstov eBook

„Metóda piatich prstov je jednoduchá a veľmi účinná. Výsledkom môjho niekoľko týždňového praktizovania bolo, že som na chodníku našiel 5€, mojím nadriadeným v práci prišiel od neznámeho človeka ďakovný list za moju prácu a všetci naokolo sa ma začali pýtať čo mi je, keď sa stále usmievam. Tých údajných „náhod“ bolo viac. Okrem iného sa mi zlepšila nálada, mal som dostatok energie v priebehu celého dňa a to viedlo aj k zdravšiemu telu. Už viem, že tých pár minút päťkrát denne za zmeny v mojom živote určite stálo.“ Slavomír

Je ľahké spraviť zvislú čiarku

Každé slovo v útlej, ale bohatej knižke “Je ľahké spraviť zvislú čiarku”, šikovnej formátovo do kabelky, má svoju veľkú váhu a výpovednú hodnotu. Knižočka je napísaná s úprimným záujmom pomôcť každému hľadajúcemu, nech je na svojej ceste kdekoľvek. Jej uveriteľnosť je taká intenzívna, že sa pri čítaní pristihnete, ako okamžite premýšľate nad tým, kde metódu 5 prstov využijete najbližšie. Janette