Vyber si 10 ideálnych susedov

5/5 - (6 votes)

Článok bol aktualizovaný 22.7.2018

Či už bývate v bytovke alebo v rodinnom dome – máte susedov. Takých, či onakých. Keby ste mali tú možnosť vybrať si 10 ideálnych susedov, kto by to bol? V tomto blogovom článku by som sa chcel zamerať na jedno zaujímavé cvičenie, ktoré som sa dočítal v knihe od R. Sharmu.

Toto cvičenie je o sebapoznávaní. Urobte si zoznam 10 ideálnych susedov, ktorých by ste chceli mať vo svojom okolí. Môžu to byť muži či ženy zo súčasnosti, ale aj z minulosti. Nebolo by fajn, keby sused naproti bol napríklad Roger Federer? Zaskočiť k nemu na kávu, podebatovať o tenise, úspechoch, disciplíne či rodine?

Vyber si 10 ideálnych susedov

Vyber si 10 ideálnych susedov

Čo je cieľom tohto cvičenia?

Keď si napíšete zoznam svojich ideálnych susedov, napojíte sa na tie hodnoty a vlastnosti, ktoré si na nich vážite. Pomáha vám to lepšie sa spoznať. Pri spisovaní tohto zoznamu môžete zažiť veľa zábavy. Pustite fantáziu na výlet a hrajte sa.

Ku každej osobe si napíšte vlastnosti a dôvod vášho výberu. Prečo ich obdivujete? Chcete si osvojiť ich vlastnosti aj vy? Kľúčom je zadefinovať to. Je to prvý krok k tomu, aby ste sa stali človekom, po ktorom túžite.

Prosím nehľadajte v tom jadrovú fyziku. Možno si spomeniete na niekoho, kto je pre vás len „dobrý parťák“ a žiadna iná, špeciálna, vlastnosť vám nenapadá. Verte či nie, aj „dobrý parťák“ je dôležitý. Ani táto myšlienka nie je náhodná.

Môj aktuálny zoznam:

1.Jack Canfield – motivačný rečník a spisovateľ

Vlastnosti – pracovitosť, trpezlivosť.

Jack má môj obdiv. Je autorom knihy „Slepačia polievka pre dušu“, ktorá sa stala jednou z najpredávanejších kníh v dejinách. Súhrn príbehov, a ja milujem príbehy. Jeden z prvých autorov, ktorých som začal čítať. Posedenia pri káve by s ním boli nekonečné 🙂

2.James Allen – spisovateľ

Vlastnosti – vizionár.

James Allen napísal moju najobľúbenejšiu knihu „Ako človek zmýšľa“. Kniha bola vydaná v roku 1902 a je obdivuhodné, že mal také prevratné myšlienky. Aj keď James už nežije, rozhovory s ním by boli výnimočné.

3.Louis L. Hay – motivačná a inšpiratívna rečníčka, spisovateľka

Vlastnosti – sila, vytrvalosť, odhodlanie, empatia, ľudskosť.

Louis L. Hay mi je vzorom. Jej práca je pre mňa fascinujúca. Mal som sen sa s ňou stretnúť. Žiaľ odišla skôr, ako som to stihol. Preto už len v mojich predstavách.

4.Roger Federer – profesionálny tenista

Vlastnosti – profesionalita, vytrvalosť, pracovitosť, etika.

Je obdivuhodné čo Roger dosiahol. Pamätám si, keď začínal. Nemal som ho rád. Trieskal raketou o zem a pozrite sa, kde je dnes. Úžasné. Ísť ráno do práce, stretnúť ho na ceste a dať si „give me five“ by bolo skvelé. Navyše má krásnu rodinu.

5.Adela Vinczeová (Banášová) – moderátorka

Vlastnosti – pohotovosť, slušnosť, profesionalita.

Adeline programy sledujeme s manželkou už veľmi dlho. Mali sme možnosť sa s ňou stretnúť. Milá, príjemná. Verím, že debaty pri spoločnej večeri by boli pre nás prínosom.

6.Esther Hicks – spisovateľka, rečníčka, Abrahamovo učenie

Vlastnosti – výnimočná

S Esther by som sedel hodiny a mal by som asi milióny otázok. 🙂 🙂 🙂

7.Pavol Demitra – profesionálny hokejista

Vlastnosti – Parťák

Som rodený Trenčan. Aj keď som Paľa Demitru nepoznal osobne, jeho smrť ma hlboko zasiahla. Predstavujem si ideálneho suseda – parťáka ako Pala Demitru. Vieš sa na neho kedykoľvek obrátiť a on nepovie nie. V čase srandy a i v čase smútku. Ráno i v noci.

8.Bill Gates – podnikateľ

Vlastnosti – vizionár, pracovitosť, vytrvalosť, filantropia

Tohto ideálneho suseda by som si prial pre biznis. Príde za vami kedykoľvek do práce a opýta sa : „na čom teraz robíš?“ poradí vám a dodá, „doma to ešte pri grilovačke preberieme“. Paráda. 🙂

9.Peter Krištofovič – podnikateľ, motivačný rečník

Vlastnosti – pracovitosť, vytrvalosť, charizma, sebavedomie

Je obdivuhodné, čo Peter Krištofovič dosiahol. Je to chlap z nášho regiónu a je príkladom toho, že úspech je možný aj u nás. „Dokope“ vás k výkonu. Sused na kopanec – to je dobré. 🙂

10.Ježiš Kristus – proste Ježiš 🙂

Vlastnosti – empatia

Moja najsilnejšia stránka je empatia. Cítim, že Ježiš ju mal tiež. Najviac by som s ním hovoril o tom, ako si plne uvedomovať, že sme jedno. Navyše si myslím, že mal dobrý zmysel pre humor a bonus – bol stolár. To sa môže vždy hodiť 🙂

Aký je váš zoznam? Neobmedzujte sa na číslo 10. Keď chcete napíšte si dlhší zoznam. Pochopiteľne, postupom času sa môže zoznam meniť. Je to váš zoznam a nikto nemá právo vás za to súdiť, či hodnotiť. Hrajte sa s tým.

Na záver malé zamyslenie. Kto by si vybral vás a prečo? A nezabúdajte, ste priemerom 5 ľudí s ktorými sa najčastejšie stretávate.

Keď máte chuť a odvahu, napíšte do komentára váš zoznam. Majte sa fanfárovo.

Miroslav Zaťko

Inšpirované knihou „Kto bude plakať keď umrieš?“ Robin Sharma

 

forum Komentáre (3 komentáre)

Mne by stačili aj piati susedia: Pali Baričák, Igor Bukovský, Miroslav Zaťko, Jaroslav Dušek a Paľko Hammel. Sú to šikovní a múdri ľudia so zmyslom pre humor a „moja krvná skupina“. Viem si predstaviť debatovať s nimi celé hodiny.

message Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*
Udelením tohto súhlasu súhlasíte s tým, aby Vaše osobné údaje v rozsahu meno a emailový kontakt boli spracúvané. Súhlas je poskytnutý na dobu 20 rokov. Tento súhlas je možné kedykoľvek písomne odvolať, pričom odvolanie nemá spätné účinky. Viac o ochrane osobných údajov tu.

collections_bookmark Podobné články

Sme priemerom piatich ľudí

Obklopujte sa pozitívnymi ľuďmi, ktorí majú ciele, sny, túžby, nasadenie, žijú s vášňou. Asi sa nemôžete stretávať s tými najúspešnejšími ľuďmi na tejto planéte, ale som presvedčený, že aj vo Vašom okolí sa nájdu ľudia, ktorí majú kvality ktoré chcete dosiahnuť a je jedno v akej oblasti. Čítajte knihy, ktoré napísali úspešný ľudia – je to ako stretnutie. Učte sa od nich. Zavádzajte teóriu do praxe.

Príbeh o húsenici

Zmena húsenice na motýľa je veľmi zaujímavá. Ukazuje nám úžasnú premenu, ktorá je podobná zmene myslenia. Zmeny z negatívneho na pozitívne myslenie. Je to inšpirujúce a toto podobenstvo nás môže mnohému naučiť. Nielen o zmene samotnej, ale aj vo vzťahu k nášmu okoliu.

Zlaté pravidlo. Vzťahy.

Rešpektujte každého človeka. Nesúďte, nekritizujte, nehodnoťte. Vyrovnaný človek je ten, ktorý pochopí, že je tvorený jeho vlastnými myšlienkami a ľuďom okolo seba sa dokáže vždy prispôsobiť. Postoje sú dôležitejšie ako fakty.
Čo hovoríte, ako sa cítite, na čo myslíte to si do života priťahujete! Zákon príťažlivosti.